MARKEDSHALL PÅ 750 KVADRATMETER: Granen blir nå omgjort til Internasjonalt marked på lørdag, med rundt 30 ulike salgsboder. Fra venstre: Trond Nesmann Berntsen, Helen Helland Indrevær, Rahel Rusom og Nils Olaf Solberg.

Alt klart for årets midtsommerfest

På lørdag åpner tradisjonen tro midtsommerfesten i Strusshamn. I år er den utvidet med internasjonalt sommermarked.

Publisert Sist oppdatert

Bortsett fra noen opphold under Tall Ships Races i 2019 og pandemien, har Midtsommerfesten i Strusshamn vært et årlig arrangement der flere tusen askøyværinger og andre har deltatt og bidratt til å gjøre dette til en gigantisk folkefest.

Slik blir det nok også i år, der fjorårets internasjonale sommermarked på Kleppestøkaien blir en del av gratisfestivalen i det gamle industri, handel- og kultursenteret på Askøy.

30 salgsboder i Granen

Arrangørene bak Midtsommerfest og Internasjonalt marked tok Askøy24 med på en rundtur i området. Vi begynte i Granen – en 750 kvadratmeter stor lagerhall som har fått navnet fordi den er bygget oppå en liten holme med samme navn.

Vi ønsker å pusse bygget ytterligere opp, enten ved kommunal støtte eller ved å få inn en privat aktør som kan utvikle det.

Trond Berntsen

Takket være en ivrig dugnadsgjeng blir den nå omgjort til marked på lørdag, med rundt 30 ulike salgsboder. 

- Vi ønsker å pusse bygget ytterligere opp, enten ved kommunal støtte eller ved å få inn en privat aktør som kan utvikle det, sier daglig leder for Sjoddien, Trond Berntsen.

- De tunge investeringene med fundament, gulv og tak er allerede tatt, så det er egentlig sjarmøretappen igjen sånn sett for å få tatt bygget i bruk.

FESTKOMITEEN GÅR OMBORD: Båten Tjalk ble bygget på Drange i 1929, og eies nå av Askøy Kystlag. Fra venstre: Rahel Rusom, Trond Nesmann Berntsen, Helen Helland Indrevær og Nils Olaf Solberg.

Årets program

UKRAINSK SKREDDER: Tetiana Chukovenkova vil fikse klær publikum kommet til henne med på markedet.

Midtsommerfesten og Internasjonalt marked er et familiearrangement førstkommende lørdag og søndag – med blant annet turer i tradisjonsbåt, museumsutstillinger, bygging av strikkbåter, sjørøverskute, kajakkpadling, fiskefestival, leker fra gamle dager og korpskonsert.

  • Nytt i år er gratis transport med veteranbåten Vestgar. Den går fra Blomstertorget kl. 11.00, stopper på Kleppestø 11.30, og er fremme i Strusshamn 12.00. Deretter en ny runde med avgang Kleppestø kl. 12.30.
  • Det blir også satt opp to veteranbusser i skytteltrafikk fra Kleppestø til Strusshamn fra kl. 11.30 og utover. 
  • I Granen blir det marked 30 salgsboder fra 20 nasjonaliteter, samt ukrainsk skredder som reparerer klær på stedet.

  • I Pakkhuset serveres det mat fra blant annet Syria, Afghanistan, Kongo, Sudan, Eritrea, Irak, Ghana og Ukraina.

  • På Holmen stiller Askøy Kystlag med båtbygging og båttur. 

  • Askøy Kajakklubb inviterer til padletur, og Askøy Jeger og Fiskelag arrangerer fiskekonkurranse.

  • På Viksundtomten blir det aktiviteter for barna med hennatatovering, lykkehjul, fiskedam, stylter og besøk av bamsen Bjørnis.

  • I Fargeriet blir det latvisk og ukrainsk folkedans, samt opptreden med Musikaljentene.

  • Flere Farger Askøy skal også opptre.

  • Eirik Minde inviterer til vandrekonsert der han vil spille på tre trørorgler.

  • Lørdag kveld blir det bygdedans i Fargeriet med Feststemt, Page One og Westenders.

  • Søndag kl. 13 blir det barnekonsert med Kræsj, bom, bang (Eirik Minde og Mariell Sigvaldsen) i Strusshamn gjestehavn.

  • Midtsommerfesten avsluttes søndag kl. 18.30 med sankthansansbål ved badeplassen sør for Strusshamn kirke.

Midtsommerfesten og Internasjonalt sommermarked arrangeres av Sjoddien - Strusshamn kultursenter, Jamaskøy, Kleppestø frivilligsentral og Helen Indrevær. Arrangementet gjennomføres med støtte fra Sparebanken Vest.

- En sommerfeiring for hele Askøy

Neste stopp er ute i havnen, der vi blir stående og beundre den nesten hundre år gamle seilbåten Tjalk. Den ble bygget på Drange i 1929, eies nå av Askøy Kystlag, og er en såkalt 6-året rogavlbåt. Mange interesserte kommer nok til å få seg en liten båttur i denne på lørdag.

Jeg holder i trådene, men det er lag og foreninger som står for innholdet

Nils Olaf Solberg

Så har også Midtsommerfesten vokst frem med tanke på å synliggjøre aktiviteten i lag og foreninger i Strusshamn, så både kystlaget, husflidslaget, kvinne- og familielaget og museumslaget er sentrale aktører.

- Jeg holder i trådene, men det er lag og foreninger som står for innholdet, sier Nils Olaf Solberg, som til daglig er arrangementsutvikler for Kipo kultursal.

- Arrangementet har vokst og flere aktører har kommet til, sånn at det har blitt en sommerfeiring for hele Askøy, sier Berntsen.

Nytt av året er altså at Internasjonalt sommermarked og Midtsommerfesten er bakt sammen til ett arrangement. Internasjonalt sommermarked ble i fjor holdt på på Kleppestøen, med over 4000 besøkende.

KOM REGN, KOM SOL: - Vi har nesten alt under tak, så det går helt fint å komme selv om det regner, sier Helen Helland Indrevær.

Få med deg konserten

- Vi ønsker å vise mangfoldet på Askøy og få frem hvor mange fine kulturskatter det finnes her i form av mat, klær, musikk og dans, sier Helen Helland Indrevær, kulturarbeider for flyktninger i Fagavdeling for kultur, idrett og næring.

- Får dere plass til 4000 besøkende her i Strusshamn?

- Det kan vi klare, for vi skal jo bruke hele Strusshamn-området like bort til kirken. Vi skal også ha mange aktiviteter for barn, unge og familier på Viksundtomten.

- Målet vårt er å vise hvor mange nasjonaliteter vi har her på Askøy, og hva de har med av mat, nasjonaldrakter, musikk og dans, sier prosjektmedarbeider i SoNoM Askøy, Rahel Rusom.

Begge anbefaler alle interesserte om å være på plass i Strusshamn til klokken tolv. Da stiger en stor gruppe kledd i nasjonaldrakter i land fra veteranbåten Vestgar, og går i samlet flokk til Fargeriet – der det blir latvisk og ukrainsk folkedans og opptreden med Musikaljentene.

I fjor inviterte vi politikere til å løpe. Det hadde vært veldig artig hvis de kom i år også.

Trond Berntsen

Konkurranse på ustø bein

Et annet høydepunkt blir når de gjentar fjorårets suksess med palleløp. Dette handler om å løpe 60-70 meter over paller som er lagt på tvers av vågen. 

- Det er om å gjøre å komme seg over på kortest mulig tid, så kjappe og lette føtter er en fordel, sier Berntsen.

- Det blir en del som havner uti da?

- Dét blir det. I fjor inviterte vi politikere til å løpe. Det hadde vært veldig artig hvis de kom i år også. De havnet stort sett på dypt vann i fjor.

- Dét lyder svært symbolsk?

- Ja, så vi får se om politikerne kanskje klarer å stille med noen lettvektere i år – at det kan hjelpe.

Flere bilder fra fjorårets midtsommerfest:

Powered by Labrador CMS