Fra et hipt nabolag i New York

Fruktige The Stonewall Inn IPA er et lettdrikkelig og godt øl, men også med et tungt og viktig budskap.

Publisert

Amerikanske Brooklyn Brewery ble grunnlagt i 1988 av Midtøsten-korrespondent Steve Hindy og bankmannen Tom Potter, og er i dag New Yorks største og mest kjente bryggeri.

Bryggeriet ligger i Williamsburg i Brooklyn, et hipt og kunstnerisk nabolag i New York. Dette nabolaget er mangfoldig og preget av mange kulturer. 

Brooklyn Brewery samarbeider med Carlsberg, og siden norske Ringnes er en del av Carlsberg Group, er det de som distribuerer øl fra dem i Norge. E.C. Dahls bryggeri i Trondheim er forresten også Brooklyns søsterbryggeri i Norge.

Brygget i Danmark

Ølet Brooklyn Brewery er mest kjent for er nok «Brooklyn Lager», et øl i stilen Vienna lager. Denne typen lager er tørrhumlet, slik at den får en frisk aroma og oppleves lettdrikkelig. 

I dette ølet er det den friske citra-humlen med tropiske aromaer som styrer showet for smaksløkene.

Tørrhumlet er garantert også deres session IPA «The Stonewall Inn IPA», som jeg tester i dag.

 Eksemplaret jeg har i glasset er merket med at det er brygget i EU av Brooklyn Brewery, sannsynligvis på et av Carlsbergs anlegg i Danmark.

The Stonewall Inn IPA

  • Produsent: Brooklyn Brewery 
  • Land/lokasjon: USA, Brooklyn i New York
  • Klasse: Session IPA
  • Alkoholprosent: 4,6% vol.
  • Pris pr. liter: 90 kroner
  • Utseende/lukt: Gyllen mot gul og lett sløret, lukter tropisk frukt, urter og blomster.
  • Smak: Sitronskall, grapefrukt, tropisk frukt og malt. Middels bitter avslutning.
  • Passer til: Forfriskende alene, men passer også godt til pizza, burger, taco, grillmat og spicy mat. 
  • Glass: IPA-glass som bevarer skummet og fremhever smakene. Andre kuplede ølglass fungerer også bra. 

I dette ølet er det den friske citra-humlen med tropiske aromaer som styrer showet for smaksløkene, før den elegant glir over i en forsiktig maltsmak som balanserer det hele på en behagelig, litt kremaktig måte.

I milde IPAer med butikkstyrke synes jeg dette smaksbildet fungerer godt. Ølet skiller seg ikke nevneverdig ut fra mange andre session-IPAer (IPAer med under 5% alkohol), men det passer for eksempel perfekt på en varm sensommerdag. 

Opphavet til Pride

Tittelen og designet på boksen forteller oss at dette er et øl med et budskap. Homsebaren The Stonewall Inn, som ølet opprinnelig ble brygget til, er i dag et nasjonalt landemerke i USA for opprøret for skeives rettigheter. 

Her ble den homofile frigjøringsbevegelsen og kampen for LHBT-rettigheter endret, slik at selve opphavet til pridebevegelsen oppstod. 

Her ble den homofile frigjøringsbevegelsen og kampen for LHBT-rettigheter endret, slik at selve opphavet til pridebevegelsen oppstod.

28. juni 1969 ble nemlig The Stonewall Inn stormet av politiet. På denne tiden var homofili forbudt i 49 delstater i USA. Sex mellom menn ble straffet med bøter og fengsel. 

I tillegg ble det brukt ulike behandlingsmetoder for å omvende homofile, blant annet elektrosjokkbehandling, lobotomi og hypnose.

Etter razziaen mistet politiet kontroll over situasjonen, da kundene begynte å kaste brannbomber og brostein i et gateslag som pågikk i to dager. Kundene organiserte seg også i aktivistgrupper som skulle sørge for at skeive kunne være åpne om sin legning uten å bli angrepet eller arrestert. 

Samme dato året etter ble de første prideparadene holdt i flere amerikanske byer for å markere årsdagen for opprøret. Som vi vet har dette senere blitt en internasjonal markering hver sommer. 

Viktig bevegelse, også i Norge

Ved å kjøpe dette ølet, som ble lansert i Norge som første land i Europa, gir du også din støtte til Brooklyn Brewerys partnere i den ideelle organisasjonen «The Stonewall Inn Gives Back Initiative» (SIGBI). De jobber for å skape aksept og støtte til dagens LHBT-miljøer over hele verden.

Også her i Norge har vi en skamplett i vår historie å vise til når det gjelder behandlingen av homofile, mangel på aksept, åpenhet og retten til å elske den man vil. 

Til tross for store fremskritt, ikke minst takket være den åpne og inkluderende pridebevegelsen, ser vi fremdeles at det finnes farlige krefter i samfunnet som kan gjøre det utrygt å være skeiv. 

Terrorangrepet rettet mot homofile i Oslo ved London Pub for to år siden, som drepte og skadet folk, og knivstikkingsangrepet tidligere i sommer, er dessverre slike eksempler. 

Litt vel mye Pride, liksom? 

En venn av meg, som pleide å holde seg unna øl som dette fordi han er mest vant til vanlig pils, sa en gang at det har blitt litt vel mye Pride i det siste. 

Det kan aldri bli nok Pride, regnbuer, åpenhet, stolthet, kjærlighet og samhold, hver eneste dag i hver eneste krik, krok, hjerterot og parade.

Slike kommentarer pleier jeg å besvare med at det aldri kan bli nok Pride, regnbuer, åpenhet, stolthet, kjærlighet og samhold, hver eneste dag i hver eneste krik, krok, hjerterot og parade. Så lenge alle ikke er frie kan det aldri bli nok!

- Det som det derimot kan bli litt vel mye av for tiden, er taushet, fordommer, undertrykkelse, ufrihet, krig, terror, urett og dårlig pils som fører til slikt pisspreik, kunne jeg lagt til.

- Kanskje jeg heller skulle prøve en slik The Stonewall Inn IPA, svarte han. 

- Ja, det kan du jammen meg gjøre, sa jeg, før jeg spilte noe pridemusikk på anlegget, åpnet en boks med nytt og forfriskende øl til ham og leste opp Brooklyn Brewerys egne ord om ølet de er så stolt av: «Fearless and refreshing, our Stonewall Inn IPA is crafted for everyone. Brewed with unabashed notes of grapefruit and bright citrus peel, this is beer for all. No exceptions.»

Skål for mangfoldet! 

Lydspor

Tre utvalgte musikkspor som jeg synes passer som soundtrack til dette ølet:

  • Bob Marley & The Wailers - One Love/People Get Ready
  • Lou Reed - Walk On the Wild Side
  • Antony and the Johnsons - Hope There’s Someone

Følg offentlig spilleliste på Spotify som oppdateres for hvert øl: 

Bonus: Sjekk ut denne musikkvideoen fra islandske Sigur Rós!

Powered by Labrador CMS