Ingefærøl til Pink Floyd

For første gang i «Inges fredagsøl» prøver jeg meg på en ingefærøl. Dette er en ølstil som jeg sjelden drikker, men som jeg lenge har tenkt at jeg skulle gi en sjanse.

Publisert Sist oppdatert

Det vi på norsk kaller for ingefærøl kan både være ginger ale og ginger beer. Førstnevnte er en vanlig kullsyreholdig leskedrikk, en slags alkoholfri brus, tilsatt ingefær. Den andre varianten, ginger beer, er brygget på samme måte som øl og kan inneholde alkohol. 

Kombinasjonen av at Mack Ginger Beer with Chili er forfriskende og litt sterk på en gang, i tillegg at chilien til en viss grad balanserer den voldsomme sødmen, gjør dette ølet til en god opplevelse til litt Pink Floyd på anlegget.

Ølet jeg har i glasset i dag er av varianten ginger beer med 4,5% alkohol, brygget av Mack i Tromsø, verdens nordligste bryggeri. Mack Ginger Beer finnes i tre varianter: original, light og chili. Siden jeg er glad i sterk mat og øl med mye smak, blir min testøl den med chili. 

Iskald med isbiter er dette et godt og forfriskende ingefærøl. Nesten like mye som øl smaker det på en måte parfymert champagne, slik den karakteristiske smaken av ingefær er. Dersom man liker denne smaken - selv har jeg blitt vant til den i mat - er dette gode greier. 

Ginger Beer with Chili

  • Produsent: Mack 
  • Land/lokasjon: Norge, Tromsø
  • Klasse: Ingefærøl (ginger beer)
  • Alkoholprosent: 4,5% vol. 
  • Pris pr. liter: 112 kroner.
  • Utseende/lukt: Gulbrun farge, lett sløret. Lukter først og fremst ingefær, i tillegg til at man kjenner at chilien river litt i neseborene. Skummer som en brus, slik at skummet legger seg raskt i glasset. 
  • Smak: Ingefær, søt med drypp av chili. 
  • Passer til: Perfekt til all asiatisk mat eller bare som kos alene. 
  • Glass: Denne anbefaler jeg iskald med isbiter i et helt ordinært utformet glass. Selv har jeg valgt et slikt glass med termoeffekt som holder ølet kaldt. 

Etter noen slurker kjenner jeg at chilismaken slår lett inn, som kiling i halsen og åpning av bihuler, selv om jeg har smakt langt sterkere chiliøl enn dette i andre varianter. 

Kombinasjonen av at Mack Ginger Beer with Chili er forfriskende og litt sterk på en gang, i tillegg at chilien til en viss grad balanserer den voldsomme sødmen, gjør dette ølet til en god opplevelse til litt Pink Floyd på anlegget. 

Fruktsjimpanse og øl på Nordpolen

Mack har vært et familieeid bryggeri siden 1877. De startet med brygging av øl og utvidet også driften til å omfatte brus og mineralvann i 1895, da de lanserte brusen Frugt Champagne Æble, senere omdøpt til Frukt Champagne. 

Da vinbønder i Champagne-distriktet i Frankrike fikk enerett på navnet “Champagne” i 2007 måtte Mack igjen bytte tittel på den kjente brusen. På rampete vis kalte de den rett og slett for Fruktsjimpanse. Selv med det lekne navnet beholdt de den gamle oppskriften. 

Lidenskapen deres for musikk er så stor at de har kalt opp gjæringstankene sine etter store musikere, eksempelvis Elvis, Jokke, Patti og Ringo.

På ølsiden er Mack kanskje mest kjent for sitt Isbjørnøl, også kalt Polar Beer. Det mest spesielle med dette ølet er at det ble verdens første øl på Nordpolen i 1981. I 1990 tok de det også med på ekspedisjon til Sydpolen, slik at det i tillegg ble verdens første øl der. 

Gjennom en lang historie med ulike direktører, nedbrent fabrikk som måtte bygges opp igjen, moderniseringer og utvidelser, har Mack holdt det gående og blitt et av våre aller eldste bryggerier.

Da bølgen med mikrobryggerier med brygging av overgjærede øl så ut til å bli en trend i Norge, valgte Mack en annen vei for å henge med enn de fleste andre norske industriprodusenter av øl gjorde. 

Øl og rock på Mack Mikrobryggeri

I stedet for å masseprodusere en rekke kopier av overgjærede ølvarianter med middels kvalitet, startet Mack opp en rocka lillebror i sine gamle lokaler midt i Tromsø: Mack Mikrobryggeri. 

På Mack Mikrobryggeri jobber de tre bryggerne Rune, Eivin og Christian. De utgjør et såkalt pilotbryggeri for Mack Ølbryggeri ved å være en utvikler og teststasjon for nye smaker og produkter.

Når vi pleier å komme til kategorien «beste låt å sovne til» velger alltid en venn av meg en lang låt, gjerne en på minst et kvarter, fra nettopp Pink Floyd.

I samme ånd som Inges fredagsøl kombinerer de øl med musikk. Lidenskapen deres for musikk er så stor at de har kalt opp gjæringstankene sine etter store musikere, eksempelvis Elvis, Jokke, Patti og Ringo. 

På hvert øl de brygger kan man dessuten skanne en qr-kode og få opp en spilleliste med den samme musikken som ølet ble brygget til i det lille bryggeriet. 

Øl og musikk i godt lag

Hvis du skal kose deg i godt lag med øl og musikk i sommer, så har jeg en anbefalt aktivitet som jeg og noen bekjente pleier å ha glede av, som kan gi innblikk i hverandres musikkpreferanser:

Bestilling til KI: «Lag en tegning av en gjeng som sitter og koser seg med noen øl, mens de lytter til Pink Floyd»

Du trenger er en liten gjeng med musikkinteresserte folk, godt øl eller annen drikke og et stereoanlegg som kan strømme musikk. 

Finn så ulike kategorier å velge låter til, for eksempel beste låt å drikke øl til, fineste ballade, god kjørelåt etc. Bare fantasien setter grenser for kategorier. Hver gang alle har fått spilt en låt til hver kategori kan man gi hverandre poeng for låtene i stigende rekkefølge. Den med flest poeng til slutt blir så vinneren.

Når vi pleier å komme til kategorien «beste låt å sovne til» velger alltid en venn av meg en lang låt, gjerne en på minst et kvarter, fra nettopp Pink Floyd. Da ender det gjerne opp med at folk må gå på do i løpet av låten, blir oppringt av bedre halvdeler som ber dem komme hjem og legge seg eller rett og slett sovner der de sitter, slik at vi ikke får telt opp poengene og kåret en vinner. Slik kan det gjerne gå i godt lag.

Hver av de tre bryggerne ved Mack Mikrobryggeri, Rune, Eivin og Christian, har forøvrig oppgitt tre favorittalbum hver. Siden jeg tilfeldigvis kjenner til alle de ni platene de har oppgitt, velger jeg i dag å plukke ti låter som jeg synes er fine fra alle disse, satt sammen til en «Inges fredagsøl spesial sommerspilleliste». 

Jeg legger de inn øverst i den åpne spillelisten på Spotify:

Artist - Album - låt

    🎵 Pink Floyd - The Dark Side of The Moon - The Great Gig In The Sky
    🎵 Pink Floyd - The Wall - Comfortably Numb
    🎵 Raga Rockers - Forbudte følelser - Hun er fri
    🎵 Pixies - Doolittle - Here Comes Your Man
    🎵 The Gaslight Anthem - The ‘59 Sound - The ‘59 Sound
    🎵 The White Stripes - Elephant - The Hardest Button to Button
    🎵 Muse - Black Holes and Revelations - Knights of Cydonia
    🎵 The Cure - Bloodflowers - The Last Day of Summer
    🎵 Tom Waits - Closing Time - I Hope That I Don’t Fall In Love With You
    🎵 Tom Waits - Closing Time - Closing Time

 Kos deg med god musikk og godt øl eller annen leskedrikk i sommer, og skål!

Følg offentlig spilleliste på Spotify som oppdateres for hvert øl, der de ti øverste denne gangen utgjør Inges fredagsøl spesial sommerspilleliste, fra bryggerne ved Mack Mikrobryggeri sine favorittalbum.

Powered by Labrador CMS