«Kongen av Lofoten»: Bak den lovlige hvalfangsten driver Frank og hans menn fangst og hvalsafari langt på siden av det som er akseptabelt og lovlig.

Kameratskap, besettelse og hevnlyst i rikt monn

Når hele det vakre havet ved Lofoten er rødt. Blodrødt.

Publisert Sist oppdatert
TIPS: Marianne Hansen er Askøy24s bokanmelder.

Omslaget står og lyser mot meg fra hylla i biblioteket, et skikkelig blikkfang i sine sterke farger. Jeg har vært i Lofoten en gang for mange år siden, og tar meg i å dagdrømme om, skamfersk skrei, stupbratte fjell, tørkede torskehoder og blendende midnattsol. 

Jeg kikker på boka på ny, plutselig slår det meg at hele havet er rødt. Rødt som blod. 

10.juni 2022 er politiet tilkalt til Fuglevika på Kvalnes, der et kadaver ligger og råtner i fjæresteinene. «Det er den fjerde hvalen vi finner bare i vår», forteller mannen fra kommunen. 

Hvalfangeren Frank Guttormsen, på folkemunne kalt Kongen av Lofoten, har slått seg opp på hvalfangst. Bak den lovlige hvalfangsten driver Frank og hans menn fangst og hvalsafari langt på siden av det som er akseptabelt og lovlig. 

Frank er glad i penger og makt, og noen er villige til å betale dyrt for spektakulære opplevelser. Etiske vurderinger er etter mitt syn helt fraværende, men Frank kommer unna med det. I lomma hans er både politikere og politifolk. 

Den eneste som sier Frank midt imot er hans egen datter, politibetjent Tuva Oterhals. Men Frank bedyrer at han er blitt lovlydig og skal satse på den nye golfbanen han skal åpne på Yttersida.

I et desperat forsøk på å få has på sin far kommer Tuva i kontakt med Rino Gulliksen. En storvokst kar med ei heller frynsete fortid. Men bestevennen hans er mye større. Spermhvalen Torvald, ei «badeand» på ca 40 tonn. 

Boktipset

Tittel: Kongen av Lofoten

Forfatter: Lars Lenth

Forlag: Kagge forlag 

Utgitt: September 2023

Ingen kødder med vennene til Rino. Tuva er blitt advart mot å sette sinnet i kok hos Rino. At han er som trykkoker å regne, har man erfart i tidligere bøker i denne satiriske romanserien. Dessuten er Rino fan av Moby Dick. 

Bøkene til Lars Lenth er fylt av mangesidige, feilbarlige og eksentriske mennesker i landskap der mennesker og naturen ofte er på kollisjonskurs både med seg selv og med hverandre. Boka har en humoristisk tone i den mørkere enden av skalaen. Jeg kjente meg både underholdt og engasjert. 

Så lite jeg vet om disse enorme hvalene. Fascinerende skapninger som en kommer tett på gjennom den billedlige fortellerstilen i denne romanen, som er en frittstående oppfølger av Norske tilstander. 

For fiskeentusiaster er Lars Lenth kanskje mer kjent fra TV-ruta i programmer som «På fisketur med Bård» og «Lars og Jakten på monsterkveita.»

Har du drømt om å dra på hvalsafari og kanskje få øye på en kaskelott, les gjerne «Kongen av Lofoten» først. 

Powered by Labrador CMS