SANGERFEST: Noen glimt fra Ekkos korkafé i Fargeriet. (Foto/video: Magne Fonn Hafskor)

Storslått kor­fest i Fargeriet

Askøy-koret Ekko inviterte tirsdag til korkafé i Fargeriet. Det ble en feststemt kveld for over hundre sangere fra ulike bergenskor og brede smil hvor du enn snudde deg.

Publisert Sist oppdatert

- Det å synge i kor gir først og fremst utrolig mye glede, samhold og vennskap, sier Liv Skipenes, som i går var vikardirigent for Ekko.

- Når du treffer de andre på korøvingen, blir alle tunge tanker som blåst bort – og du kommer hjem mye gladere enn du var da du gikk.

POPULÆRT ARRANGEMENT: - Korkafeene er noe vi gleder oss veldig til – enten det er i regi av oss selv eller vi blir invitert av andre kor, sier Johannes Eide. Til høyre: Liv Skipenes.

Spontan fellessang

Dette ble svært tydelig under arrangementet i Fargeriet, der et uventet høydepunkt oppstod like før pausen.

Alle de over hundre sangerne fra de fire korene samlet seg da på scenen for et kort utdrag av Susanne Sundførs «Leikara ljód». Sangen endte i brede smil og endatil latter fra flere av sangerne.

Denne spontane fremførelsen kom til etter Kordelias majestetiske fremførelse av den samme sangen – forsterket av lett perkusjon og klaver. Slik sett fikk dette frem noe av tanken som ligger bak ideen med å samle flere kor til korkafé.

- Det er bra at korene får se hverandre og bli inspirert til å prøve nye sanger, sier Kjersti Nesset, som selv imponerte salen med en praktfull solo under universitets- og høyskoleansattes personalkor Korfuhs fremførelse av «Ancient Mother».

INSPIRERTE: Korfuh gjorde en imponerende fremførelse av «Ancient Mother», og fikk senere alle korene opp på scenen for å synge den samme sangen.
KORMEDLEMMER PÅ KORKAFÉ: - Vi har gledet oss veldig til i dag, sier Korfuh-dirigent Trine Daviknes – her i samtale med korets pianist, Vidar Eldholm.

Gripende gjenhør

Dette er en sang med opphav fra amerikansk urbefolkning. Her i Norge ble den gjort kjent for mange under det store pandemiprosjektet Digital tRØYST våren 2020.

Ledet av bergensartisten Bodil Rørtveit endte dette opp i en video med bidrag fra mange koronaisolerte sangere fra hele landet. 

Korfuhs fremførelse ble derfor et gripende gjenhør fra en tid der mange opplevde et stort savn etter det å dele sang og musikk med andre – og der det nærmest skrikende solopartiet nok brakte frysebyger til flere enn Askøy24s journalist.

- Korkafé er en veldig fin måte å komme sammen og høre på hverandre, for da har du et garantert positivt publikum, sier Skipenes, etter at den praktfulle korsangen har lagt seg.

Hun har lang fartstid i Ekko, og kan fortelle at dette er langt fra første gang de arrangerer korkafé. Tidligere arrangementer har vært holdt i kantinen på Askøy vgs før ombyggingen, og de har også hatt korkafé på Kleppestø barneskole.

TRANGT MELLOM BORDENE: 135 sangere og venner samlet seg tirsdag til korkafé i Fargeriet.

Livslange medlemmer

- Dette er første gang vi har korkafé her i Fargeriet, men helt sikkert ikke siste. Det er veldig koselig her, sier Skipenes.

Korets leder, Johannes Eide, kan også fortelle om mange vellykkede korkafeer han har deltatt på.

- Jeg har bare vært medlem i elleve år, så jeg er nok å regne som nybegynner. Men korkafeene er noe vi gleder oss veldig til – enten det er i regi av oss selv eller vi blir invitert av andre kor, sier han.

Det å fortsatt kalle seg for nybegynner etter elleve år høres kanskje litt rart ut, men ikke når det gjelder Ekko.

Fem av medlemmene har faktisk vært med i mer enn 40 år, mens gjennomsnittet ligger på 24 år.

JUBILEUM I FJOR: Ekko feiret 90-årsjubileum i fjor,

Startet i 1934

Det populære askøykoret feiret faktisk 90-årsjubileum i fjor, og har hatt den tidligere Saft-musikeren Tom Harry Halvorsen som dirigent siden 1988. 

- Å synge i kor handler om å få noe til å låte bra sammen med alle de andre. Det gir en veldig god følelse. Av og til må vi pugge, og det har hodene våre bare godt av, sier Eide.

Skipenes forteller at Halvorsen har vært en utrolig flott og stabil musikalsk leder. Han er flink til å hente inn jazz og blues på korets repertoar, samt at han arrangerer omtrent alt de synger. 

- Ofte er det snakk om arrangementer der vi synger seksstemt; altså at korgruppene synger hver sin av de seks tonene som utgjør en akkord. For å klare det, må vi trene mye – og lytte konsentrert på hverandre.

TIL UTLODNING: På premiebordet lå det både en cellofaninnpakket fruktkurv, et stort påskeegg, diverse bøker og flere spennende gaveposer ra Vinmonopolet.
EKSKLUSIVT PUBLIKUM: Ana Maria Evjenth og Ivar Evjenth fra Fana Mannskor sang «Andungen Kvakk-Kvakk» for et andepar.

Eget telt på Torgdagen

Etter pausen setter de i gang med kveldens utlodning, der hvert av kormedlemmene har bidratt med en premie. På premiebordet ligger det dermed både en cellofaninnpakket fruktkurv, et stort påskeegg, diverse bøker og flere spennende gaveposer fra Vinmonopolet. 

Dette bringer et kjærkomment tilskudd til korkassen, selv om Skipenes slår fast at økonomien ikke er noen stor utfordring for Ekko.

- Vi har nok adskillig mindre utfordringer enn et korps. Dirigenten vår får lønn, og så sponser vi noen reiser og seminarer for medlemmene våre, sier hun.

- Det er selvfølgelig veldig kjekt å kunne få noen tusenlapper i støtte til en utenlandstur, men vi er voksne og betaler det meste fra egen lomme. Noen av oss er veldig voksne.

Ekkos viktigste inntektskilde er Torgdagen i Bergen, som i år blir holdt 31. mai.

- Da stiller vi opp. Hvert eneste år har vi vårt eget telt, der vi selger rømmegrøt, lefser sveler og rundstykker.

IMPONERT: - Sett fra Korforbundets side er det ganske unikt det dere får til her, sier Trude Nistad Lien.

Imponert over Askøy-korene

På vei ut treffer vi Trude Nistad Lien. Til daglig er hun styreleder og leder i Norges Korforbund Hordaland, men i kveld stiller hun som sanger i loddefjordskoret Kordelia – oppkalt etter en sentral karakter i «Kong Lear».

Om dette koret har noe felles med Shakespeares store drama, så må det være at noe nytt har oppstått på gamle glør. Grunnet manglende rekruttering av menn var de i fjor nær ved å legge ned. Løsningen ble å starte damekoret Kordelia.

- Vi hadde 30 damer og to menn, så da måtte vi bare bestemme oss for om vi skulle fortsette som damekor eller legge ned, forteller Lien, og legger til at hun er imponert over hvor sterkt korbevegelsen står på Askøy.

- Det er jo bare helt fantastisk å se hvor mange kor det er på øyen. Sett fra Korforbundets side er det ganske unikt det dere får til her.

KAMPSANG: Kordelia åpnet sin del med en kraftfull versjon av «What Happens When A Woman Takes Power?»; skrevet av Chicago-trioen Artemisia (Diana Lawrence, Alexandra Olsavsky og Kaitlin Foley).
Powered by Labrador CMS