ERLING BREKKES KAMERA: På filmens premiere fikk Frode Fimland politimannens gamle kamera i gave fra familien. - Hver filmrull har plass til 4-5 minutter. Sånn var det han han opererte. Og alt her er manuelt, fortalte han til de fremmøtte på Flagget dagsenter.

Tårer i øyekroken da «Ei øy i ei anna tid» ble vist på dagsenteret

- Det er viktig å ikke glemme fortiden, for den skal forme en fremtid, sa filmskaper Frode Fimland til brukerne av Flagget dagsenter.

Publisert Sist oppdatert

Filmen «Ei øy i ei anna tid» er bygget opp av gamle opptak gjort av politimannen Erling Brekke, og den vakte stor gjensynsglede på Flagget Dagsenter, der flere av brukerne nikket gjenkjennende både til kjente ansikter og områder slik de så ut på 50- og 60-tallet. 

PÅ FREMSTE RAD UNDER FILMVISNINGEN: - Erling Brekke var kompis med alle og behandlet alle likt. Han var en institusjon på øyen, og døde dessverre altfor tidlig, sier Nils Eivind Nikolaisen. Fra venstre: Roar Johansen, Anna Brekke og Nils Eivind Nikolaisen.

Vakte gjensynsglede

Ei øy i ei anna tid

  • Frode Fimlands siste dokumentarfilm er basert på filmopptak fra 50- og 60-tallet gjort av Erling Brekke – politibetjent på Askøy fra slutten av 2. verdenskrig og frem til han døde i 1968. 
  • Like etter krigen fikk han tak i et 16 mm filmkamera av svært høy kvalitet. Han var opptatt av å dokumentere hvordan velstanden og levemåten i et lite samfunn endret seg i løpet av noen få tiår. 
  • Askøy Museumslag og kulturavdelingen i Askøy kommune har vært delaktige i kildearbeidet og digitalisering av det gamle filmaterialet, som er gjort av Antonio Stasi.
  • Filmmusikken er av Berit Håpoldøy (tre sanger) og Olav R. Øyehaug.
  • Frode Fimland har tidligere laget filmene «Søsken til evig tid» (2013), «Søsken til evig tid: Amerikareisa» (2015), «Bergen - i all beskjedenhet» (2020) og «John - den siste norske cowboy» (2021). Mer informasjon: fimfilm.no

Rundt 2000 askøyværinger har til nå sett Frode Fimlands dokumentarfilm fra Askøy, fordelt på Bygdekinoen, visninger i Fargeriet og i åpningsuken på Kipo.

GJENSYNSGLEDE: – Det var rørende å se igjen min far, sier Torill Monsen.

- Dette er en veldig viktig dokumentasjon av hvilke kår folk hadde. Tenk på den fantastisk store forandringen som min generasjon har opplevd, sier Nils Eivind Nikolaisen etter visningen. og legger til at det var en kjempeopplevelse å få se den.

- Dette ble en reise tilbake til tiden da jeg vokste opp. Det er helt utrolig at en mann uten noen utdannelse i filmarbeid og fotografering kunne lage dette.

- Dersom han ikke hadde gjort det, så hadde det gått i glemmeboken, så Erling Brekke var helt klart forut for sin tid.

– Det var rørende å se igjen min far. Han het Olaf Mariussen, var områdesjef her ute i Heimevernet, og ble til slutt brannmester, forteller pensjonist Torill Monsen, som er tilkallingsvikar ved dagsenteret. 

- Jeg fikk også et glimt av det gamle huset vårt i Kleppestø i klippene fra byggingen av rådhuset. Vi bodde rett opp bakken der – så da jeg var en liten jente, var jeg nede og så på når kunstneren malte rett på veggene i inngangspartiet. 

Rådhuset stod ferdig i 1959, og kunstneren bak freskene var ingen ringere enn Laurie Grundt (1923-2020) – Fana-kunstneren som bodde nesten 40 år i fristaden Christiania i København, før han flyttet hjem igjen til Bergen i 2010.

SPONSET FILMVISNINGEN: - Dette er en fin ting å være med og støtte, sier Rudi Soltvedt.

Så igjen sin første bolig

Også filmvisningens sponsor, Rudi Soltvedt fra Soltvedt Maskin, nikket gjenkjennende da han fikk øye på et sted han hadde bodd for 25 år siden. 

- Det var litt artig da de viste de blokkhusene i Florvåg, for der bodde jeg da jeg flyttet hjemmefra.

Nils Eivind Nikolaisen har litt mer på hjertet. Han  forteller at han tidligere var tubaist i Harmonien, og at han ble imponert over filmens tittelsang – sunget av Berit Håpoldøy.

- Den kommer til å bli en klassiker – både teksten og melodien, sier han om sangen I ei anna tid – som de fremmøtte faktisk fikk anledningen til å høre fremført av Håpoldøy selv. 

Hun stilte nemlig på arrangementet, der hun gjorde en nydelig fremførelse av sin egen tittelsang til filmen.

SPILTE PÅ FILMVISNINGEN: - Jeg synes det er kjekt med dialekt, og jeg synes det er viktig å ta vare på vår kulturarv, sier Berit Håpoldøy.

Jobber med nytt album

- Jeg har levd som sanger i 13 år nå, sluppet to album og holder på med et nytt, forteller askøyartisten til Askøy24 i det filmen begynner å rulle.

Hun har tre låter med i filmen: I ei anna tid, Evig lengsel og Minner. De er foreløpig å finne på Spotify, men planen er å ha de med på det kommende albumet.

Jeg har visst om disse rullene i 25 år, og ble bare mer og mer sikker på at jeg burde lage en film basert på de.

Frode Fimland

- Det har vært veldig kjekt å få lov å jobbe med Frode Fimland. Jeg synes det er viktig og flott at bildematerialet er blitt tatt vare på, så det inspirerte meg til å lage musikk.

- Da jeg hørte Berit sine sanger, var jeg nesten sikker på at de ville passe veldig godt for filmen, forteller Frode Fimland selv, etter at han har vært en runde og pratet med flere av dagsenterets brukere.

Han forteller at ideen om Askøy-filmen kom av seg selv da han laget «Bergen i all beskjedenhet», og fikk digitalisert noen av de gamle filmrullene etter Erling Brekke til bruk i strilesekvensene.

- Jeg har visst om disse rullene i 25 år, og ble bare mer og mer sikker på at jeg burde lage en film basert på de. 

UVURDERLIG FILMSKATT: - Alt kommer til å havne i Nasjonalbiblioteket, sånn at det ikke bare er vår eller neste generasjon som får glede av det, sier Frode Fimland.

- Alt blir tatt vare på

Totalt er det snakk om 6-7 timer med råmateriale. Alt dette er nå digitalisert og tatt vare på med støtte fra Askøy kommune og Askøy museumslag.

- Du må gjøre noen valg i en sånn filmprosess, og det er å lage historiene som du kan knytte til filmen. Det er det jeg har prøvd å gjøre, sier han.

- Det viktigste er at dette materialet nå blir tatt vare på. Alt kommer til å havne i Nasjonalbiblioteket, sånn at det ikke bare er vår eller neste generasjon som får glede av det.

- Det er jo et slags pionerarbeid han har gjort. Finnes det lignende eksempler i Norge på noen som har vært like dedikert?

- Jeg tror ikke det er så mange kommuner som har et sånt arkiv med 16 millimeter-opptak. Dessuten kunne han virkelig filme, altså. Det er dét som har imponert meg mest – måten han filmet folk og situasjoner. Han var en god fotograf.

UNIKT FILMARKIV: - Jeg tror ikke det er så mange kommuner som har et sånt arkiv med 16 millimeter-opptak, sier FRode Fimland.

«I ei anna tid» av Berit Håpoldøy

Eg ser dei går forbi meg i ein morning
Dei veit nok ikkje at eg e så nær
Har vore her nesten heile livet
Eg er ein fremmed fugl i lånte fjær

Livet blei ikkje slik eg tenkte
Avstanden vekse dag for dag
Dei fleste har nok med sine eigne
I byen vår det er et evig jag 

I ei anna tid ville vi vært saman
I ei anna tid vi kunne le
Djupt inne i meg
eg hadde fred
Og ein stad eg hørte te
Der eg og fekk bli med

Dei unge dei finner ikkje tida
Verdien av å kunne roe ned
Dei hastar vidare på ferda
Finnes det ein plass til ein som meg

I ei anna tid ville vi vært saman
i ei anna tid vi skulle le
djupt inni meg
eg hadde fred
og ein stad eg hørte te
der vi alle fekk bli med

Hvist eg berre fekk føle
varmen frå deg
ei lita hand i mine
som viste veg

Powered by Labrador CMS