FORBEREDELSER: UK Viljen, her representert med Egil Ravnanger (fv.), Geir Tveit og Jostein Jakobsen, forbereder helgens storinnrykk i Ravnanger grendahus.

Utstillere må på venteliste i populær mønstring

Den tradisjonsrike Kulturmønstringen er så populær at en faktisk ikke har plass til alle som vil stille ut. Til helgen går den 36. utgaven av stabelen.

Publisert Sist oppdatert

Det er 100-åringen UK Viljen som nok en gang trommer sammen til den viktige og tradisjonssterke Kulturmønstringen i grendahuset på Ravnanger ungdomsskole.

-  Det pleier å bli godt besøkt, og vi håper og tror at det vil gjelde også i år, sier Egil Ravnanger hos arrangøren Ungdomslaget Viljen. 

«Smikk fullt»

Det er et enormt spenn i hva som stilles ut på denne mønstringen, og totalt snakker vi om så mange som 50 utstillere.

- Det er venteliste i år også, erkjenner Jostein Jakoben med et smil.

- Men vi har ti helt nye utstillere, og det synes vi er veldig bra. Da får man litt nyheter opp i alle disse som er trofaste gjengangeren, sier Geir Tveit.

Vi treffer de tre ved grendahuset på Ravnanger, hvor det hele skal finne sted kommende helg. De forbereder mønstringen med å finpusse programmet. 

Det er 36. gangen de holder på med dette. De to årene med korona var det ingen tilstelning.

Lørdag og søndag

Åpningen finner sted på lørdag klokken 12, da kulturbygger Stig Ryland i Askøy kommune «klipper snoren» - og ingen ringere enn Demenskoret følger opp med sang og musikk.

Ett av kriteriene for å delta som utstiller er at man har en link til Askøy, enten som innbygger eller som «nær beslektet». I tillegg har man en gjesteutstiller, som på mange måter løftes frem som en slags «hovedperson». I år er dette Trine Villanger Rasmussen. 

- Jeg ønsker å formidle glede, undring og en opplevelse gjennom mine bilder, skriver Kleppestø-kvinnen på sin nettside.

-  Vi gleder oss veldig til dette. Det kan være artig å få med seg mønstringen, oppfordrer Ravnanger.

Det er et mangfold av en annen verden på disse mønstringene. Det er alt fra lefser og honning, via malerier og brukskunst, til strikkeprodukter og fotografier. For å nevne en brøkdel.

HÅPER PÅ 500: - Vi har pleid å ligge på drøye 400 besøkende i det siste, og det har vært en oppsving etter koronaen. Kanskje vi kan komme opp i 500 i år.

- Dette er en salgsutstilling hvor lokale kunstnere kan få vist frem det de baler med. Jeg oppfordrer folk til å ta flere runder i lokalet, for det er mye å se på, sier Jakobsen.

Mønstringen finner sted både lørdag og søndag, med de samme tidspunktene, fra klokken 12 til 17.

Auksjon for TV-aksjon

- På søndag er det jo TV-aksjon for barnekreftforeningen, og da planlegges det å ha en auksjon her. alle utstillerne har vært positive til å donere en vare som kan auksjoneres bort, forteller de. 

- Hvor mange publikummere har dere håp om?

- Vi har pleid å ligge på rundt 400 i det siste, og det har vært en oppsving etter koronaen. Kanskje vi kan komme opp i 500 i år, lurer Tveit på.

- Vi har oppfordret utstillerne til å poste arrangementet i sosiale medier, slik at det blir litt reklame i forkant, sier Ravnanger. 

De minner også om at det blir kafe, som holdes av Ravnanger Brass.

UK Viljen vil senere i høst feire seg selv med storstilt 100- årsjubileum.

Powered by Labrador CMS