Driver i strid
med egne planer
Frode Larsen, Askøy Sp
Dersom privatpersoner hadde tatt seg til rette slik kommunen har gjort på Herdla, hadde det medført både dagbøter og personlig konkurs. Men etter at Askøy kjøpte området for 8.7 millioner kroner i 2006, har man drevet det som en lovløs sone.
Jeg har helt tilbake til 2019 gjentatte ganger tatt opp denne utfordringen med administrasjonen i kommunen, og også med Kommunedirektøren.
Det som fremkommer i de svarene jeg får, er at det blir bekreftet at utleie av eiendomsmassen ikke er innenfor regelverket.
På nytt og direkte spørsmål om dette fra undertegnede under formannskapsmøtet i januar, viste Kommunedirektøren til at det skal ha vært gitt en dispensasjon, men dette medfører ikke riktighet.
Faktum er at det i sin tid ble gjort en stor feil (bevisst eller ubevisst) når eiendomsavdelingen valgte å leie ut et av byggene til selskapet Gone Padling.
Da selskapet gikk konkurs, hadde vi som kommune en strålende anledning til å bringe kommunens drift på Herdla inn i lovlige former.
I stedet valgte kommunen, denne gang ved Askøy kommunale Eiendomsselskap (AKE), å inngå en ny leieavtale for bygget, denne gang med Dale Oen Experience. Dette er selskapet som angivelig har leid ut ikke omsøkte zip-liner i området.Noe som medførte en tragisk ulykke sommeren 2023, da en mann falt ned og ble alvorlig skadet.
Nå er både Askøy kommune og Dale Oen Experience under politietterforskning i forbindelse med ulykken.
Det blir da nærliggende å trekke den konklusjonen at dersom Askøy kommune hadde forholdt seg til sine egne arealplaner hadde hele ulykken vært unngått.
Når det vil foreligge en ny reguleringsplan for Herdla er usikkert.
Det er mange år siden eiendommen ble overtatt av kommunen, og i alle disse årene har man brukt Herdla fort nesten som et område fritatt for krav til plan og regulering.
Man driver sågar og jobber for å selge deler av bygningsmassen, uten at noe er omregulert til et formål som vil gjøre at det kan tas i bruk.
Likevel har kommunen brukt 2.65 millioner kroner på å oppgradere Det blå bygget.
Men hvem som er ansvarlig i dette kaoset er det ikke lett å komme til bunns i. Både Eiendomsavdelingen og eiendomsselskapet er kommunens representanter i forvaltning og utleie av kommunal eiendom, og begge er involvert i de samme eiendommene.
I Sjoddien skaper dette utfordringer for frivilligheten, som opplever at man der er i ferd med å tømme området for frivillige lag og organisasjoner.
På Herdla driver kommunen ulovlig på 18. året!
Og ingen vet helt hvem man skal forholde seg til, mens man opplever at eiendomsavdelingen og eiendomsselskapet bare peker på hverandre.
Nå må vi som folkevalgte ta de grepene som må til.
Vi må revidere hvordan vi som kommune skal forvalte vår eiendomsmasse på vegne av våre innbyggere. Per nå fremstår det ikke som om hverken Askøy Kommunale Eiendomsselskap, eller eiendomsavdelingen er i stand til å gjøre dette på en tilfredsstillende måte.
For oss folkevalgte har det vist seg umulig å få en god innsikt i hva som skjer, vi opplever en nærmest uendelig rekke av overskridelser i prosjekter vi bevilger penger til, og nå altså at man opererer på siden av gjeldende regelverk for bruk av områdene.
For å få dette inn under politisk kontroll vil det være avgjørende få gjennomført en granskning av alt som har foregått på Herdla og Sjoddien etter at kommunen overtok eiendommene. Herunder også økonomistyring.
Deretter må det utredes om eiendomsselskapet og eiendomsavdelingen i fremtiden bør ha noen roller i drift og utvikling av disse eiendommene, eller om dette best kan ivaretas av brukerstyrte stiftelser.
Nå må vi folkevalgte nemlig ta grep, slik at vår felles eiendom kan utvikles til beste for innbyggerne våre og innen gjeldende regelverk.