Leserinnlegg

GIGANTPROSJEKT: Søre delen av Askøys avløpsrenseanlegg skal innen 2026 tilknyttes et nytt renseanlegg på Skarholmen, som nå er under utbygging på en 1600 kvadratmeter stor tomt.

Er Skarholmen et unødvendig megaprosjekt?

Vi må konkludere med at vi har et rimelig og fungerende renseanlegg på Erdal og at kommunen dermed har igangsatt et unødvendig megaprosjekt.

Bendt Nilsen, pensjonist

«Primærrenseanlegget i Badeelven er dimensjonert for å ta imot råkloakk fra det aktuelle området, og rensingen vil fungere bedre når man får råkloakk inn på anlegget» sier leder for VA-forvaltning i Askøy kommune, Sissel Aasebø til Askøy24.

Hun bekrefter dermed at anlegget i Badeelven er tilstrekkelig for å håndtere alle tilkoblede abonnenter i overensstemmelse med forurensningsloven. Dette er et lite anlegg til noen få millioner, selv med oppgradering. 

Mine antatte bekymringer, som fremsatt i intervju med Askøy24, er altså gjort til skamme, siden Aasebø mener at vi har et fungerende og tilstrekkelig avløpsanlegg i en av de største bygdene på Askøy.

Med slike kostnader vil selv den utskjelte eiendomsskatten bli som lommerusk å regne.

Da må man heller stille et helt annet spørsmål: Hvorfor har da Askøy kommune investert i et milliardprosjekt gjennom en enorm infrastruktur med rør og pumpestasjoner langs østsiden av Askøy for å bringe avløp til et gigantisk, nytt renseanlegg i Skarholmen – dersom det vi har fungerer etter regelverket? 

Nå er det selvsagt ikke bare østsiden det er snakk om, men hele Askøy som skal kobles på nett med nye renseanlegg – hvor Skarholmen blir det første og antakelig det største.

Dette bør gjøre innbyggerne på Askøy temmelig urolig for økonomien, ettersom det er vi, innbyggerne, som skal betale regningen til syvende og sist. Med slike kostnader vil selv den utskjelte eiendomsskatten bli som lommerusk å regne.

Altså må vi konkludere med at vi har et rimelig og fungerende renseanlegg på Erdal og at kommunen dermed har igangsatt et unødvendig megaprosjekt.

I motsatt fall er ikke renseanlegget vi har brukandes, tross Aasebøs påstand, og vi burde vente med omkobling til det nye anlegget er klart for å koble abonnentene på.

Askøy24 har forelagt leserinnlegget for leder VA-forvaltning i Askøy kommune, Sissel Aasebø. Hun svarer slik:

Det er flott at innbyggerne engasjerer seg i avløpsrensing, og det er viktige spørsmål Nilsen stiller. Det er veldig forståelig at dette er vanskelig for folk å få oversikt over, og da er det fint at Askøy24 velger å skrive om det, så får vi anledning til å få budskapet ut. 

Badeelven renseanlegg er godkjent med primærrensing frem til 2027, men etter dette vil kravet være sekundærrensing.

Sissel Aasebø

Det er utslippstillatelsen for Søre Askøy tettbebyggelse som er førende for hva Askøy kommune bygger ut for å oppfylle kravene til avløpsrensing.

Gjeldende utslippstillatelse ble gitt 12. mars 2021 med hjemmel i forurensningsforskriften, som igjen er Norge sin metode for å oppfylle EU sitt avløpsdirektiv. Utslippstillatelsen ligger tilgjengelig på Askøy kommune sin nettside

I utslippstillatelsen fremgår det at Statsforvalteren ga Askøy kommune unntak fra kravet om sekundærrensing i utslippstillatelsene av 2011 og 2016, men at det egentlig ikke var mulig å gi unntak lengre enn ut 2015. 

Nå er Badeelven renseanlegg godkjent med primærrensing frem til 2027, men etter dette vil kravet være sekundærrensing. Badeelven oppfylte ikke kravet til primærrensing, og måtte derfor oppgraderes midlertidig.

Løsning for sekundærrensing i denne sonen er ikke endelig avklart. For sone sør og vest løses kravet med renseanleggene på Skarholmen og Horsøy, som er under utbygging. I tillegg må alt avløp fra offentlige og private utslipp overføres til renseanleggene. 

Powered by Labrador CMS