Leserinnlegg

TRÆET: Træet skule er nedleggelsestruet, og KFU skriver i dette innlegget at prosessen ikke har vært bra når det kommer til skolebruksplanen.

Hastverkprosess rundt ny skolebruksplan

Morten-Christian Bernson, leder av Askøy KFU

På vegne av hele styret i Kommunalt Foreldreutvalg, KFU

Kommunalt foreldreutvalg, KFU, har i alle år jobbet etter en modell som har gitt godt samarbeid mellom foreldre, fagavdeling sektor skole og politikere. Andre kommuner trekker denne modellen fram og har gitt den navnet « Askøy-modellen». 

Denne modellen har gavnet både foreldre og kommunen godt i mange år, informasjonen flyter begge veier og man får tatt opp saker på et tidlig stadium. For ordens skyld så deltar ikke KFU i debatten om nedleggelser av skoler, det overlates til hver enkelte skoles foreldeutvalg (FAU). 

KFU fokuserer på prosessen rundt skolebruksplanen, noe som KFU opplever som en svært dårlig prosess - som i beste fall gir inntrykk av hastverk. Det er hastverk når skolebruksplanen kommer opp i KFU rett før sommeren, med høringsfrist tidlig på høsten. Det er hastverk når skolebruksplanen blir satt før arealplanen er på plass. Det er hastverk når man først vedtar å legge ned skoler, for så å foreslå å legge ned skoler. 

Vi er helt enig i at det haster å få mer midler til skolen. Det er svært kritisk å få mer midler til skolene. 

Men når det kommer til saken om ny skolebruksplan er KFU svært kritisk til prosessen rundt denne. Når skolebruksplanen kommer på agendaen rett før sommerferien, sperrer det muligheter for at alle FAUene og KFU får minimum akseptabel tid til å behandle saken før høringsfrist som er satt 1.oktober. 

KFU er også kritisk til hvordan skolebruksplanen setter askøyskolene opp mot hverandre

Tidlig høst er tiden der årets FAU skal etableres og representanter skal velges fra alle foreldrene, dette skjer etter foreldremøtene på skolene. I tillegg skal det være mulighet til å diskutere skolebruksplanen i Samarbeidsutvalget (SU) på skolene. Det er lagt ned stor innsats for å få til KFU-møte før høringsfrist, men med resultat at flere skoler ikke har fått etablert sine FAU, KFU og SU representanter. Dette fordi mange skoler har foreldremøter midt i september, noe som ikke er uvanlig. Dermed risikerer disse skolene å gå glipp av muligheten til å komme med sine innspill og bli hørt.

Det er problematisk at skolebruksplanen nå skal vedtas med flere nedleggelser av skoler, før arealplanen skal behandles. Det burde være innlysende at reguleringsplanen, som sier noe om hvor folk skal få bygge og bo, har mye å si for hvor man trenger skoler. Det å vedta nedleggelser av skoler, med de konsekvensene det kan ha, før man i det hele tatt har sett på hvor man kan ha behov for skoler. Det fremstår for oss veldig merkelig og lite gjennomtenkt.

KFU sitter med en mening om at hele prosessen har vært en ovenfra- og ned prosess, der det ikke bare er satt sperrer for å ta gode valg i forhold til skolebruksplan og arealplan, men det er også satt sperre på foreldregruppen sin behandling av skolebruksplanen.

Er prosessen i beste fall bare hastverk?

KFU er også kritisk til hvordan skolebruksplanen setter askøyskolene opp mot hverandre. Da det står i klartekst i skolebruksplanen at alternativet til skolenedleggelse er kutt som må gjennomføres et annet sted innenfor skolen. Dermed vet de andre skolene som ikke står i fare for nedleggelse at de trues med mer kutt på dem om ikke skoler blir nedlagt. Alle som kjenner askøyskolene og har fulgt med de siste årene, forstår at disse potensielle kuttene er urealistiske. Det er ikke rom for å kutte mer i skolene, skolene må rett og slett ha mer penger for å kunne oppfylle lovpålagte oppgaver. Lovpålagte oppgaver innenfor oppfølging, tilrettelegging og et trygt og godt skolemiljø. Dette er godt dokumentert i kommunen sine egne evalueringer og rapporter.

En skolebruksplan som ikke er sett sammen med arealplanen gir ingen klare fakta, bare antagelser om hvor folk skal bygge og bo på øya. En stor del av øyens befolkning blir fratatt muligheten for akseptabel tid til å behandle saken før høringsfrist.

Vi håper politikerne får satt skolebruksplanen opp på nytt i lys av arealplanen. Sammen med en ryddig prosess der foreldregruppen får akseptabel tid til å behandle saken før høringsfrist. Noe så viktig som skolebruksplan og store spørsmål rundt nedleggelser, er valg som har konsekvenser i mange tiår framover. Det fortjener en bedre prosess enn dette for å gi best mulig innsikt og data, slik at man har solid grunnlag for å ta gode og viktige avgjørelser.

Er prosessen i beste fall bare hastverk?

Powered by Labrador CMS