Kommunen skyter seg selv i foten
Leserinnlegg av Vivian Lohmann Veum, gruppeleder INP Askøy
Forslagene til kutt i kommuneøkonomien går utelukkende på svake grupper. Nå skal det spares for å få kommuneøkonomien i balanse. Askøy kommune er den fjerde fattigste i landet og driften er allerede relativt effektiv og økonomisk, så det er utfordrende å finne forsvarlige innsparinger.
Tiltak og midler til unge, eldre og vanskeligstilte er typiske lovnader før ethvert valg, men også typiske salderingsposter i etterkant, dessverre.
Slike usosiale kutt har vi i INP sett oss mektig lei på, både nasjonalt og lokalt. Men jeg håper og tror at våre kommunestyrerepresentanter er bedre enn som så, og vil jobbe for alle samfunnslag, for at vi totalt skal få et bedre samfunn.
Slike usosiale kutt har vi i INP sett oss mektig lei på, både nasjonalt og lokalt.
Å kutte i midler til de svakeste i samfunnet vil straffe seg på ulike vis og resultere i økte utgifter på andre budsjett. Vi må forstå at et samfunn består av alle samfunnslag og utfordringer for den enkelte er også en utfordring for samfunnet.
Alle funn og studier viser at det lønner seg å forebygge og gi hjelp til selvhjelp. Det betyr jo i praksis at kommunen på sikt vil spare penger og/eller få redusert fremtidige utgifter, helsevesenet, politi med flere kan få bedre kapasitet ved at vi ivaretar de svakeste i samfunnet. De kuttene som kommunedirektøren og posisjonen nå legger opp til er direkte ødeleggende og nedbrytende for samfunnet vårt.
Det viser seg gang på gang at kriminalitet og uro øker når folk har det vanskelig. Vi er allerede inne i en negativ utvikling med økende vold på skoler og generelt blant ungdommer. Vi leser stadig om tyveri og andre ulovligheter i lokalavisene. Dessverre vil denne utviklingen bare eskalere dersom de foreslåtte usosiale kuttene blir gjennomført.
Det er helt feil medisin å kutte i småpenger til frivilligheten, ideelle organisasjoner og andre ikke-kommersielle aktører for å bedre en svært anstrengt kommuneøkonomi.
Det er helt feil medisin å kutte i småpenger til frivilligheten, ideelle organisasjoner og andre ikke-kommersielle aktører for å bedre en svært anstrengt kommuneøkonomi. Frivilligheten og ideelle organisasjoner får så utrolig mye mer igjen for hver krone de bruker enn kommersielle aktører og i regi av kommunen selv.
Vi må innse at den samfunnsnytten disse aktørene utfører er uoverkommelig og av ufattelig stor betydning for den enkelte, og har også enorm stor betydning for levekår, miljø og trivsel, i tillegg til å spare kommunen for store utgifter.
Ja, det er faktisk småpenger vi snakker om. Hvis kommunen skal spare 33 millioner inneværende år, må vi gjøre grep som monner og er bærekraftig i den forstand at det vil være lønnsomt på sikt.
Kutt og innsparinger er i utgangspunktet upopulære, og prioriteringene er særlig utfordrende i en fattig kommune med allerede sparsom og effektiv drift. Men det må spares ytterligere om budsjettet skal gå i balanse og vi skal unngå å havne på Robek-listen.
Kommunestyret skal vedta revidert budsjett den 23. mai. Eksempler på foreslåtte kutt er en stilling i frisklivssentralen (-400 000) og øke egenandelen (200 000), redusere dagsentertilbudet til eldre (-650 000), avvikle demenskoordinator (-150 000), redusere tjenester til utv. hemmende (-700 000), redusere bruk av vikarstillinger, redusere driftstilskudd privat fysioterapi (200 000), omorganisere aktivitetskafé (-150 000), fjerne en stilling i hjemmesykepleien, merkantile (-450 000), kreftkoordinator (-150 000), oppjustering av Ask bo- og omsorgssenter nedskaleres (-1000 000), kjøp av plass Olaviken reduseres (-800 000), redusere tilbud innen rus og psykisk helse (-1500 000), redusere tjenester i barnevernstjenesten (-1000 000) og mindre skoleskyss (-650 000)
Dette er direkte pinlig!
Våre forslag til innsparing er bl.a at kommunen ikke skal bruke penger på oppgradering, vedlikehold og drift av Ramsøy barnehage.
Våre forslag til innsparing er bl.a at kommunen ikke skal bruke penger på oppgradering, vedlikehold og drift av Ramsøy barnehage. Bygningsmassen kan overdras til en ideell organisasjon for en symbolsk sum, f.eks kr 1, slik at kommunen kan trekke seg uten å bruke penger på bygningen. Videre ønsker vi en gjennomgang av kommunale eiendommer og byggningsmassen i sin helhet, med tanke på potensielt mulig salg og innsparinger i drift og mulig økning i inntekter.
Et annet forslag som vi vil se nærmere på er å avvikle det kommunale eiendomsselskapet. Her vil det være store summer å spare på drift, lønn, bruk av konsulenter og kostnader ved politisk behandling av budsjettsprekker, kostnadsoverskridelser og manglende innsyn.
Det er foreløpig vanskelig å estimere kostnadsbesparelsen denne avviklingen vil resultere i, men det er sannsynligvis i en størrelsesorden som fint kan dekke inn de mest usosiale foreslåtte kuttene.
Vi i Askøy INP mener vi i større grad må se på hvordan inntektene kan økes. Uansett lover vi å kjempe for å begrense de kutt i midler til de svakeste. Det er helt nødvendig om Askøy skal være et godt sted å bo for alle. Vi lover videre å bidra til god utvikling av hele øyen.