Leserinnlegg

I FARE: Hetlevik skole er en av fem skoler som er foreslått nedlagt.

La skolene leve

Av Nina Fauskanger, Merete Stamneshagen og Wiktor Wikan - Askøy Arbeiderparti

Kommunedirektøren foreslår i skolebruksplanen å legge ned skolene Træet, Davanger, Hanøy, Haugland og Hetlevik. Samtidig har flertallet i kommunestyret (Høyre, Frp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet) vedtatt et budsjett for Askøy kommune der det skal spares 35 millioner kroner på «endringer i skolestruktur» i tidsrommet 2025-2027.

Skolebruksplanen skal nå på høring. Endelig behandling i kommunestyret skjer mot slutten av året, men økonomiplanen til flertallpartiene forutsetter at flere skoler blir lagt ned. De har dermed åpnet for en rasering av skolestrukturen i kommunen.

En desentralisert skolestruktur har vært, og er, et kjennetegn på Askøy. Aktive, levende bygder er nøkkelen til trivsel. Skolene er navet som livet i bygdene dreier seg rundt. Det kommer derfor som et sjokk for mange at kommunedirektøren, tydeligvis med støtte fra et politisk flertall, plutselig vil fjerne nesten en tredel av skolene på øyen.

De har åpnet for en rasering av skolestrukturen i kommunen.

Arbeiderpartiet har programfestet å opprettholde skolestrukturen vår. Vi ønsker å legge til rette for en balansert utbygging i kommunen og nedlegging av skoler, vil føre til ytterligere sentralisering av bosetting.

Vi mener også at budsjetteringen til flertallet er urealistisk. All erfaring viser at det ikke er så mye å spare på skolenedleggelser. Ingen skal sies opp i prosessen så lønnsutgiftene vil stort sett være de samme. Noen mener det kan spares mye på vedlikehold. Det kunne vi gjort hvis vi brukte store summer på å vedlikeholde skolene våre, men det gjør vi jo ikke, dessverre.

Det hevdes fra tid til annen at elevene får et mye bedre faglig utbytte hvis de går på en større skole. Forskere som har forsøkt å finne ut om det stemmer, konkluderer med at det ikke er noen tydelig sammenheng mellom skolestørrelse og læringsutbytte.

Forslaget om å legge ned skoler er et rent sparetiltak som rammer livsnerven i mange bygder. Anslagene over hvor mye kommunen kan spare, er urealistiske og rettferdiggjør ikke et så dramatisk inngrep i mange barns liv.

Askøy kommune er i en svært vanskelig økonomisk situasjon. Vi løser ikke den med fiktive innsparinger.

Powered by Labrador CMS