Lokal politikk

EIDSVIKA: Omdiskutert, og vil bli tema i KPA.

Nå håper vi at DU kommer med innspill til arealplanen

Kjære Askøys innbyggere, jeg håper dere kommer med mange innspill til KPA-høringen. Det er kun på den måten dere kan være med å utgjøre en forskjell.

Ove Langøy, Askøy Ap

OPPFORDRING: Ove Langøy oppfordrer i spalten «Lokal politikk» at Askøys innbyggere kommer med innspill til kommunearealplanen.

Gode Askøyborgere.

Ganske snart kommer Kommuneplanens Arealdel (KPA) 2024 – 2036 ut til offentlig høring. Kommuneplanen er Askøy kommunes overordnede styringsdokument, og skal være et strategisk verktøy for å utvikle kommunen til et godt sted å bo, arbeide og leve i. Jeg er selv født og oppvokst på Askøy, og har fulgt Askøy sin arealutvikling de siste tiår. Noen sier at alt var så mye bedre før i tiden, var det egentlig det?

Den «cowboykulturen» som eksisterte på Askøy og for øvrig ellers i landet, er for mange heldigvis så å si borte. Det å fyre av en sprengladning uten dekning, det å ta seg til rette, bygge først og kanskje søke etterpå, den tid er forbi. Heldigvis. 

Men hva betyr så KPA for oss? Her er nok også innbyggerne delte, noen vil bygge i hver krik og krok, noen vil verne områder og noen vil beholde eller ta tilbake områder til LNF. I Norge har vi en plan og bygningslov (PBL) som Askøy Kommune må forholde seg til, samt at de også må ivareta de nasjonale og regionale interesser. 

Nå når KPA er ute på høring så er det en mulighet for ALLE parter og komme med innspill. Det er ikke bare offentlige instanser som skal komme med innspill, det er også deg og meg. Om du ønsker å gjøre en endring ja da er det nå du har sjansen og muligheten til å kunne få gjort noe med det. 

De som sitter og jobber med planen vet ikke hva du tenker eller ønsker.

Vi i Arbeiderpartiet oppfordrer alle og enhver til å komme med de innspill man har, om det er stort eller lite; send det inn. Men alle må også være klar over at for de som sitter med planleggingen av arealplanen, så må de følge PBL samt hensynsta nasjonale og regionale interesser. 

Det er én ting Askøy Arbeiderparti allerede har tatt ett standpunkt til, og det er at vi ønsker å bevare Eidsvika/Tressmarka som LNF

Når høringen er over, vil alle innspill bli vurdert og besvart i ett dokument fra administrasjonen sin side. Beklager og måtte si det, men flere vil nok bli skuffet over at deres innspill ikke blir ivaretatt. Likevel er vi avhengig av at nettopp du sender inn ditt innspill, kun da kan du gjøre en forskjell. Det er slik at administrasjonen og politikere må ta vanskelige og tøffe beslutninger ut ifra hva de mener er det beste for Askøy, for at nettopp Askøy skal utvikle seg til ett enda bedre sted å bo, arbeide og leve i. Ett bærekraftig Askøy i fremtiden.

Det er én ting Askøy Arbeiderparti allerede har tatt ett standpunkt til, og det er at vi ønsker å bevare Eidsvika/Tressmarka som LNF. Tidligere i år la NRK i samarbeid med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) frem en artikkel som viste at «bare» de siste fem årene fra 2017 til 2022, ble det gjort 44 000 inngrep i den norske naturen. 

Det ble beregnet til at Norge har tapt 79m2 natur per minutt mellom 2017 og 2022. I høringsforslaget så ligger det inne ett forslag om at Eidsvika og sjøen utenfor skal avsettes til havneformål. Om dette blir vedtatt så er det ca 950 000 m2 uberørt natur som blir beslaglagt. 

VI i Askøy AP mener at ulempene av å bygge ut området vil helt klart være større enn fordelene og derfor ønsker vi å bevare området slik som det ligger i dag. Den enorme beslagleggelsen av natur på søre Askøy kan vi ikke gå med på. Tiltaket vil også medføre store negative konsekvenser når det gjelder friluftsliv, landskap, strandsone, transport, klimagassutslipp, teknisk infrastruktur, og naturmangfold. 

Vi i Askøy Arbeiderparti har fått den informasjonen vi trenger. Det er funnet naturtyper av stor verdi i området, samt tilholdssted til rødlistede fugler og dyreliv. En havn i området vil forstyrre sjøfugl, og tilgrensende landarealer er viktige hekke- og leveområder for sjøfugl. 

Derfor vil vi gå inn for å fjerne havneformålet i Eidsvika fra kommuneplanens arealdel.

Kjære Askøys innbyggere - jeg håper dere kommer med mange innspill til høringen. Det er kun på den måten dere kan være med å utgjøre en forskjell. 

Bruk din mulighet til å sende inn hva du ønsker, så vil administrasjon og politikere ta med seg alle innspill, og ut ifra Plan- og Bygningsloven, nasjonale og regionale interesser, ta det beste valget for at Askøy også i fremtiden skal bli den beste øyen i Norge å bo på.

Powered by Labrador CMS