Leserinnlegg

Når bygdene dør...

Når bygdene dør vil det ikke være på grunn av Høyre og Fremskrittspartiet. De to sentraliserings- og privatiseringspartiene har ikke flertall for å legge bygdene brakk ved å fjerne skolene våre. Den makten får de fra sine partnere i Pensjonistpartiet, Venstre og KrF.

Frode Larsen, leder Askøy Senterparti

Frode Larsen, leder Askøy Senterparti og gruppeleder i Kommunestyret

De tre partiene, som etter egne utsagn ikke engang er forpliktet av en politisk samarbeidsavtale, står da etter alle solemerker fritt til å stemme etter egen overbevisning.

Men så er det jo det da, at noe har de jo fått for sine stemmer. De har fått plasser rundt bordene i utvalg og i diverse styrer.

Både Pensjonistpartiet og KrF lovet i valgkampen at den desentraliserte skolestrukturen ligger fast. Ved det lovet de velgerne sine å IKKE legge ned noen skoler i denne perioden. Likevel valgte de altså å gjøre dette gjennom å vedta et revidert budsjett og økonomiplan, hvor innsparingene ved skolenedleggelser alt er lagt inn. På den måten reduserer de hele prosessen med skolestrukturen til en skinnprosess.

Også Frp lovet å beholde dagens skolestruktur, uten at det tilsynelatende legger noen demper på sentraliserings-iveren når de først kom i posisjon. Men dette kommer jo fra det samme partiet som fortsatt insisterer på at de ønsker levende bygder.

Og hvem vet? Kanskje velgerne har glemt dette løftebruddet ved neste valg?

For oss i Askøy Senterparti står det klart hva vi legger i uttrykket “levende bygder”.

Også Frp lovet å beholde dagens skolestruktur, uten at det tilsynelatende legger noen demper på sentraliserings-iveren når de først kom i posisjon.

For at en bygd skal være levende, er det en forutsetning at den inneholder folk og familier i alle aldre.

En levende bygd har et variert og godt tilbud av aktiviteter slik som idrett, musikk, og kultur. Og den har møteplasser der folk kan komme sammen og danne de samfunn som gir liv til bygdene våre.

Sentralt i dette er skoler og barnehager. De er de naturlige samlingspunktene, og de legger til rette for en rekke positive aktiviteter. Fjerner vi dem, følger fort barnefamilien etter.

Tilflytting stopper opp, og rekruttering til idrett og kultur forsvinner. Bygden blir rett og slett et mindre attraktivt sted å bo.

Og de som eier en bolig der vil oppleve at det heller ikke blir så lett å flytte bort. De vil nemlig oppleve at verdien på deres boliger vil falle kraftig, og bli vanskelig å selge. Resultatet av dette blir at bygden forgubbes og på sikt dør ut.

Når de styrende partiene sier at de ønsker å ta hele Askøy i bruk, og at de ønsker levende bygder, Kan det jo hende at de faktisk mener det.

Men da reiser dette to spørsmål: Hva er det de ønsker å bruke hele Askøy til? Skal hele askøy bli et tur- og parkområde for blokkbeboere i Kleppestø?

Vi håper at dette ikke er Askøys fremtid. Men faktum er at nå ligger makten til å endre dette i hendene til tre små enmannsgrupper i kommunestyret

Og hva legger de i levende bygder? Er det tilstrekkelig å opprettholde zombie-bygder som i realiteten er mer døde enn levende? Bygder der det riktignok fortsatt er ett og annet lys i vinduene, men hvor pust og puls for lengst er sentralisert? Bygder der lysene dør ut ett etter ett i enda noen år, før det omsider blir tid for å stenge strøm og vann?

Vi håper at dette ikke er Askøys fremtid. Men faktum er at nå ligger makten til å endre dette i hendene til tre små enmannsgrupper i kommunestyret. Pensjonistpartiet, Venstre og KrF kan velge å bryte med Høyre og Frp i denne saken, og slik sikre Askøy en annen fremtid og utvikling.

For som det er sagt: Det er makt i de foldede hender, og visdom skal som kjent komme med alderen. Så da burde det være håp om at i hvert fall KrF og Pensjonistpartiet vil ønske å redde bygdene våre

Powered by Labrador CMS