Lokal politikk

BOLIGFELT PÅ FLAGGET: «Eiendomsskatten straffer alle som har investert store summer for å kjøpe seg bolig, og den straffer de som ikke har råd til å kjøpe seg bolig» skriver Rolf-Magne Fromreide.

Nei til eiendoms­­skatt på Askøy

Frp vil utvikle Askøy videre. Høyere skatter hemmer utvikling. Derfor er vi imot innføring av eiendomsskatt!

Rolf-Magne Fromreide, Askøy Frp

Rolf-Magne Fromreide

I kommunestyremøtet 13. juni var kommunens økonomiske utfordringer et sentralt tema. Naturligvis. For kommunens økonomi må bedres. Partiene i kommunestyret bør og må fremover jobbe sammen for å finne gode løsninger, både på kort og lang sikt.

Men partiene har ulik tilnærming til denne utfordringen. I det nevnte kommunestyremøtet var det flere representanter som tok til orde for at vi bør utrede muligheten for å innføre eiendomsskatt på Askøy.

Det er klart at det kan være det letteste for oss politikere å påføre våre innbyggere en ny skatt for å finansiere kommunens drift og investeringer. Men dette er ikke Frps politikk!

Vi i Frp mener at eiendomsskatt vil virke mot sin hensikt i det lange løp her på Askøy, og jeg vil her argumentere for hvorfor vi mener det.

Vi har tre hovedutfordringer vi politikere må ta tak i her på Askøy:

  • Vi har noen få skoler på Askøy med liten eller ingen kapasitet, mens vi har flere skoler som nærmer seg halvfulle, og elevtallsprognosene peker videre nedover.
  • Vi er på vei inn i en lang periode hvor vi trenger mange nye sykehjemsplasser og andre omsorgsboliger.
  • Vi må skape balanse mellom inntekter og utgifter i budsjettet.

Eiendomsskatten vil på kort sikt bedre økonomien noe i Askøy kommune, og bringe oss nærmere balanse i budsjetter. Den vil kanskje redde skolene. På kort sikt. Men:

Der vi i FrP mener fokuset bør ligge, er å legge til rette for økt tilflytting av barnefamilier og yngre mennesker generelt, og å legge til rette for at de unge voksne som allerede bor her fortsatt vil bo her, etablere seg her, og få barn her.

Hvorfor?

Fordi vi vil trenge alle de hender i arbeidsfør alder som vi kan få for å sørge for at den stadig økende gruppen eldre vil få den hjelpen de trenger! Og vi trenger at barna til innbyggerne i arbeidsfør alder går på skolene våre, slik at vi snur den demografiutviklingen som er spådd.

Eiendomsskatt vil ikke redde skolene våre, det er det at vi får et økende antall barn som vil redde de utsatte skolene våre!

Eldrebølgen har begynt å slå inn over land. Vi er i gang med å legge planer for storstilt utbygging de neste 15 årene for å håndtere de stadig større bølgene vi vil se. Men det er kostbart, og det tar tid å planlegge og bygge nytt.

Like viktig er det at vi som kommune legger til rette for at eldre kan bo hjemme så lenge som mulig. Det er som oftest det beste for de eldre, og det er den soleklart rimeligste måten for kommunen å drive eldreomsorg.

De eldre, spesielt i distriktene kanskje, bor i eldre hus. Men de ønsker å klare seg selv i størst mulig grad, og de vil ikke flytte andre steder. I hvert fall de jeg kjenner.

Nye tilpassede leiligheter for eldre høres ut som et godt alternativ i stedet for å bo i store upraktiske hus. Men hjemme er hjemme, og nye leiligheter koster ofte mye mer enn de får for sitt gamle hus. 

Eiendomsskatten er en usosial skatt. Uansett hvor stor sosial profil man sier skatten skal ha. Og den er urettferdig.

Vi i Frp mener det er økonomisk smart av Askøy kommune å legge til rette for at eldre mennesker kan bo hjemme ved å øke grunnbemanningen i hjemmehjelpstjenestene.

Økt grunnbemanning finansieres ikke gjennom eiendomsskatt, det finansieres av de eldre selv ved at de bor hjemme, og sparer kommunen for potensielt store utgifter ved at de ikke opptar en sykehjemsplass før det er nødvendig.

Eiendomsskatten er en usosial skatt. Uansett hvor stor sosial profil man sier skatten skal ha. Og den er urettferdig. 

Den straffer alle som har investert store summer for å kjøpe seg bolig, og den straffer de som ikke har råd til å kjøpe seg bolig, siden også utleiepriser vil øke som følge av denne skatten.

Vi er inne i en dyrtid, og tidspunktet for å innføre eiendomsskatt kunne sannsynligvis ikke vært verre. Mange husholdninger sliter med å få økonomien til å gå rundt med høye renter og høy prisstigning på alle områder.

Kommunale avgifter har for eksempel mer enn tredoblet seg de siste fem årene! Å innføre eiendomsavgift på toppen av det vil ikke sørge for den veksten vi så sårt trenger her på øyen. Det vil derimot slå beina under mange allerede hardt prøvede husholdninger, som vi som kommune har et ansvar for å ikke belaste ytterligere med mer skatt.

Kommunen tjener ingenting på eiendomsskatt hvis man i tillegg får lavere vekst og flere husholdninger som blir avhengig av hjelp fra kommunen!

Frp har i alle år gått i bresjen for at det skal være mulig å bygge og bo i bygdene. Vi har fått, og får stadig, kritikk fra opposisjonen for at vi gir dispensasjoner på søknader fra innbyggere som vil bygge nye hus i bygdene.

Nå ser vi konsekvensene av at ikke nok partier de siste ti årene har støttet Frps politikk på dette området. Konsekvensen er dalende innbyggertall, forgubbing i bygdene og at skolene stadig får lavere elevtall. Medisinen flere og flere partier nå tar til orde for er innføring av eiendomsskatt...

Frp vil utvikle Askøy videre. Høyere skatter hemmer utvikling. Derfor er vi imot innføring av eiendomsskatt!

Powered by Labrador CMS