Leserinnlegg

FANT FEIL I TALLGRUNNLAGET: «Vi mener at det vil være riktig å utsette høringsfristen i påvente av at tallgrunnlaget blir korrigert, slik at vi får nødvendig tid til å gi et høringssvar» skriver Henriette Fromreide. Bildet er fra denne ukens skolemøte på Heiarvang grendahus. Til venstre: Tom Haugerud.

Skolebruksplanen bør utsettes

Vi reagerer på at det nå er to uker igjen til høringsfrist, samtidig som det kommer helt ferske oppdateringer av tallgrunnlaget.

Henriette Fromreide, Interessegruppen for Askøy Nord

I følge økonomitabellen i forslaget til ny skolebruksplan, så er fremtidig vedlikeholdsbehov på Træet skole beregnet til 10.250.000 kroner, inkludert oppgradering av ventilasjon.

Vi har fått bekreftet fra kommunen at det er en del mangler i denne beregningen:

  • Undergangen fra gymsal til skolen på 4,5 millioner vil bli fjernet fra vedlikeholdsplanen da denne er ført feil.
  • Oppgaver som allerede er utført på rundt 700.000 kroner vil bli fjernet fra vedlikeholdsplanen.

I tillegg mener vi at summen på 3.036.520 kroner på et ventilasjonsanlegg, som ingen har sjekket om det er behov for å oppgradere, burde fjernes fra vedlikeholdsbudsjettet. Man kan ikke tilføre mangler uten å ha sjekket og fått anbud/sertifisert personell.

Et annet punkt som vi mener skal fjernes er 1,3 millioner på vedlikeholdsbudsjettet som skal gå til oppgradering av veien fra skole til ballbinge, da hellingen er for bratt for universell utforming. 

Ingen av de andre nedleggingstruede skolene har fått vedlikeholdsmangler på at skolen ikke er universelt utformet. Dette er heller ikke et reelt problem, da skolen ikke har hatt eller har elever som bruker rullestol ned bakken alene.

Kommunen eier heller ikke veien, men har bruksrett, og en eventuell universelt sikksakk-utformet vei hadde gjort at veien ble sperret for tilkomst av utrykningskjøretøy og anleggsmaskiner som kan trenge tilførsel ned til ballbinge og nøst.

Hvis man trekker fra alle summene ovenfor, så vil man få et reelt vedlikeholdsbehov på 700.000 kroner, og IKKE 10 millioner kroner, som det skisseres i tallgrunnlaget.

I tillegg mener vi at ved et eventuelt salg av skolebygget til private aktører vil det være lite penger å hente, da bygget ligger i militær forbudssone med store begrensninger for hva som kan gjøres med bygget. 

Ved at bygget brukes til et annet kommunalt formål, vil de 641.000 kroner på drift og vedlikehold bli flyttet til en annen avdeling i kommunen, slik at det ikke vil gi noen reell besparelse hos kommunen – man vil kun flytte utgiften.

I tillegg har vi dette med at man skal spare 1.750.000 kroner på språkdeling fordi skoleledelsen tror at ungdomsskoleelevene på Fauskanger som har nynorsk – og som blir flyttet til Ravnanger – kun har krav på bøker i sitt skriftspråk.

Språkloven og opplæringsloven er veldig klare på dette, så man vil flytte kostnaden ved lovpålagt nynorsk opplæring til en annen skole og ikke reelt spare penger i skolesektoren. 

Vi forventer nå at skoleledelsen leser seg opp på loven og retter tallene slik at økonomitabellen blir riktig.

Vi mener også at det vil være riktig å utsette høringsfristen i påvente av at tallgrunnlaget blir korrigert, slik at vi får nødvendig tid til å gi et høringssvar.

Powered by Labrador CMS