Leserinnlegg

LOKALSENTER: Hanøy har skole, barnehage, butikk og samfunnshus. På Ramsøy er det i tillegg idrettsplass, grendahus og bedehus. En av Askøys største arbeidsplasser ligger også i nærheten, skriver innleggsforfatteren.

Skolebruksplanen tar ikke hensyn til barnas beste

Vi mener at det må legges avgjørende vekt på barnas beste i ny skolebruksplan. Den som har ansvaret for handlingen må sørge for dette.

Sigrid Monsen Alvestad, Ramsøy helselag

Høringsfristen for skolebruksplanen er nå gått ut. Vi i Ramsøy helselag sendte inn et høringssvar der vi viste til at det beste for barnet skal vurderes særskilt og være et grunnleggende hensyn ved handlinger og i avgjørelser som gjelder barn.

Det offentlige er forpliktet til å vurdere om en barns rettigheter etter blant annet Grunnloven og barnekonvensjonen.er ivaretatt. Den som har ansvaret for handlingen må sørge for dette. 

Vi mener at dette ikke er tatt hensyn til i forslaget til ny skolebruksplan, og at det her må legges avgjørende vekt på barnas beste. En skole i nærmiljøet, med nær kontakt mellom foreldre og barn og med miljøet rundt skolen, er det tryggeste for barna! Elevene må ikke miste skolen i nærmiljøet sitt! Hanøy skole må derfor sikres fortsatt drift.

I arealplansammenheng er Hanøy definert som et lokalsenter. Her er skole, barnehage, butikk, samfunnshus. På Ramsøy er det i tillegg idrettsplass, grendahus, bedehus og et mindre forsamlingshus i forbindelse med kailagets båthavn. Her er et meget godt sosialt miljø. Her er et aktivt foreldrelag på Hanøy skole. Her er som nevnt idrettslag, helselag og kailag.

En skole i nærmiljøet, med nær kontakt mellom foreldre og barn og med miljøet rundt skolen, er det tryggeste for barna!

En av Askøys største arbeidsplasser ligger også i nærheten. Her er gode muligheter for båtliv og fiske. Det burde være muligheter for befolkningsvekst dersom kommunen legger til rette for det.

Det er god og tett kontakt mellom Hanøy skole og lokale organisasjoner og aktiviteter. Både skolen, og ikke minst barna, setter pris på dette. 

En slik kontakt er avhengig av nærhet, og ville ikke kunne opprettholdes dersom avstanden var større.

Dette gjelder også oss i Ramsøy helselag, som er et lokallag i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Laget har rundt 80 medlemmer først og fremst fra Ramsøy/Hanøy-området. Helselaget har stor aktivitet for unge og eldre.

Helselaget samarbeider med andre lokale organisasjoner, som Ramsøy IL. og Ramsøy kailag. Vi samarbeider også med Ravnanger omsorgsboliger, Frivillighetssentralen og ikke minst Hanøy skole. Noen eksempler på vårt samarbeid med skolen:

  • Hver vår, i mai, deltar alle Hanøy skoles elever i Nasjonalforeningens hoppetau-konkurranse. Alle elevene (rundt 140) er samlet på skoleplassen, og Helselaget serverer frukt og grønt til alle sammen. Premieutdeling i juni.
  • I mai/juni arrangerer Ramsøy IL sammen med Helselaget «Ramsøy-dagen». Skoleelevene blir informert, og mange barn, flest fra Hanøy men også andre steder er med på uhøytidelig fotballek på Ramsøy ILs fotballbane. Alle får is og hotdog servert fra Helselaget, og alt er gratis. I år arrangerte Ramsøy IL også et «Molo-løp» sammen med Helselaget, visstnok verdens første?
  • I september får alle førsteklassingene på Hanøy skole hjemmestrikkete sokker fra Helselaget.
  • I månedsskiftet november/desember har Helselaget juleverksted for barn og voksne, der invitasjonen går ut til elevene på Hanøy skole.
Powered by Labrador CMS