Leserinnlegg

LYSFORURENSING: Sen kveld i Holmedalen nær Kleppestø barneskole.

Slå av lyset på Askøy!

Lysforurensning er en stor utfordring i verden, også på Askøy. Slår vi av lyset, beskytter vi natten, dyrelivet og miljøet.

Jan Nordstrøm, leder for Naturvernforbundet Askøy

Fra asfaltverket i Åsebøskogen, Hanøytangen, Mjølkevikvarden og andre industriområder, til boligområder og gatelys, forstyrrer lyset ikke bare nattehimmelen vi alle setter pris på – men også det sårbare dyre- og insektlivet i området.

Lysforurensning påvirker insektenes naturlige navigasjonsevner, noe som gjør at de blir fanget i lysfeller, mister energi og i verste fall dør. Dette har en negativ innvirkning på hele økosystemet. Insektene er avgjørende for pollinering av planter, og de er mat for fugler og andre dyr. Når insektpopulasjonen svekkes, lider hele næringskjeden.

Plantene påvirkes også av kunstig lys, noe som kan forstyrre deres naturlige vekstsykluser og årstidsrytme.

Løsningen er enkel: Slå av lyset der det ikke er nødvendig! Et konkret forslag er å slå av lyset på steder der det ikke trengs mellom kl. 00:00 og 06:00. Eksempler kan være Siglingvatnet friluftspark, gatelys i områder med lite trafikk, og utelys hos privatpersoner.

Dette vil ikke bare beskytte dyrelivet og bevare nattemørket, men også bidra til å spare energi og redusere kostnader. Mange steder i Norge har allerede tatt grep – hvorfor ikke gjøre det samme på Askøy?

Å slå av lyset om natten vil beskytte både dyrelivet og gi oss tilbake den vakre nattehimmelen. Vi må alle gjøre vår del for å redusere lysforurensningen. Dette er en enkel handling som vil ha stor effekt. Naturen, dyrelivet – og ikke minst fremtidige generasjoner – vil takke oss for det. 

La oss sammen bevare både synet av stjernene og dyrelivet på Askøy – slukk lyset når du har mulighet!

Powered by Labrador CMS