LESERINNLEGG

MANGELFULLT BUSSTILBUD: «Dersom busser kun settes opp der det er høyest passasjergrunnlag, vil de som bor i mer spredt befolkede områder sakte, men sikkert, miste muligheten til å velge kollektivtransport» skriver Ronny Nilsen.

Svekket buss­tilbud på Askøy

Kollektivtilbudet er en bærebjelke i en bærekraftig samfunnsutvikling. Likevel opplever mange innbyggere at busstilbudet er mangelfullt, særlig utenfor de mest sentrale områdene.

Publisert Sist oppdatert

Linje 408 er et tydelig eksempel på dette. Tilbakemeldinger fra pendlere og andre reisende viser at det er behov for flere avganger i tidsrommet gjennom hele dagen, men Skyss har svart at de må prioritere hardt grunnet et begrenset budsjett.

Skyss understreker at de prøver å gi et best mulig tilbud til flest mulig, men denne prioriteringen reiser et viktig spørsmål: Hvor går grensen for hvem som skal ha et fullverdig kollektivtilbud? 

Dersom busser kun settes opp der det er høyest passasjergrunnlag, vil de som bor i mer spredt befolkede områder sakte, men sikkert, miste muligheten til å velge kollektivtransport. Dette bidrar til en negativ spiral hvor dårligere tilbud fører til færre reisende, som igjen brukes som argument for ytterligere kutt.

Askøy er en kommune med over 30.000 innbyggere, men kollektivtilbudet reflekterer ofte en fordeling som favoriserer de mest sentrale områdene. Mange steder har få avganger midt på dagen, noe som gjør det vanskelig for skoleelever med kortere skoledager, deltidsarbeidende og andre reisende å komme seg rundt uten bil.

Enda mer kritisk er situasjonen for skiftarbeidere, og dem er det mange av. Bare utover til Ask er det fem institusjoner som har skiftarbeid. For de som jobber i helger og på helligdager er det rett og slett umulig å komme seg til og fra jobb med buss.

Når første avgang på en søndag ikke går tidlig nok til å rekke jobbstart, eller når siste buss har gått lenge før kveldsskiftet er ferdig, tvinges ansatte i helsevesenet, servicenæringen og andre samfunnskritiske yrker til å bruke bil – om de i det hele tatt har den muligheten.

Og selv på vanlige ukedager er busstilbudet uforutsigbart for mange. Er du så uheldig å ha vakter som begynner etter klokken 08.00, kan du like gjerne begynne å se deg om etter en annen jobb. 

Fra Kleppestø går det en buss klokken 07.58 utover mot Ask – og den neste går ikke før 10.38. Hvordan skal man få hverdagen til å gå opp med et slikt tilbud?

Jeg skulle gjerne invitert ruteplanleggeren hos Skyss til en spasertur utover mot Ask, slik at de fikk se hvor langt det egentlig er fra Myren – som er alternativet Skyss har satt opp, fordi bussen ikke går.

Og skulle du være så uheldig at du må til legen i arbeidstiden? Da kan du bare glemme det uten bil. Rutetidene gjør at du må ta fri hele dagen, fordi det rett og slett ikke finnes en buss som lar deg dra til legen og komme deg tilbake innenfor normal arbeidstid.

Samtidig som myndighetene oppfordrer folk til å velge bort bilen for miljøets skyld, svekkes busstilbudet utenfor de store byene. Dette er en selvmotsigelse i den politiske strategien for grønn omstilling. Skal vi lykkes med å få flere til å bruke kollektivtransport, må det være et faktisk alternativ i hverdagen – ikke bare en teoretisk mulighet på papiret.

Skyss har rett i at de må prioritere der hvor etterspørselen er høyest, men vi må også stille spørsmål ved hvordan vi definerer etterspørsel. Hvis bussen sjelden går når folk faktisk trenger den, vil naturligvis passasjertallene være lave – men betyr det at behovet ikke er der? Kanskje må vi i større grad se på hvor mange som kunne ha reist med buss, dersom tilbudet hadde vært bedre tilpasset.

Busstilbudet på Askøy må utvikles i takt med befolkningens behov, ikke bare ut fra rigide budsjettkalkyler. Hvis vi fortsetter å kutte i distriktsruter, vil vi ende opp med å presse flere over på bilen – og det er det motsatte av hva både klima- og transportpolitikken ønsker.

Er det på tide at vi krever mer enn et standardtilbud fra Skyss? Jeg foreslår fem tiltak for å få et mer rettferdig busstilbud:

  1. Bedre tilpasning til virkeligheten: Rutetilbudet må ikke kun ta hensyn til pendlertrafikken inn og ut av Bergen, men også til hverdagen for de som bor og arbeider lokalt.
  2. Pilotprosjekter for fleksible avganger: Kan Skyss teste ut flere avganger i lavtrafikktid for å se om det faktisk er grunnlag for et bedre tilbud, heller enn å anta at det ikke er nok reisende?
  3. Bedre løsninger for skiftarbeidere: Mange som jobber i helsevesenet, butikk- og servicenæringen, eller andre yrker med ubekvemme arbeidstider, er avhengige av kollektivtransport. Helge- og helligdagsrutene må derfor utvides for å reflektere et reelt arbeidsmarked.
  4. Tilpassede avganger for nødvendige ærender: Leger, tannleger og offentlige kontorer holder åpent på dagtid, men busstilbudet gjør det nærmest umulig å benytte seg av disse tjenestene uten å måtte ta fri hele dagen. Rutetilbudet må ta høyde for dette.
  5. Større involvering av lokalsamfunnet: Innbyggerne vet best hvor skoen trykker. Kan Skyss og lokale myndigheter i større grad samarbeide med innbyggerne for å skreddersy tilbudet?
Powered by Labrador CMS