LESERINNLEGG

Vi er bekymret for
fremtiden til skolen vår

Vi forstår at politikerne står overfor vanskelige prioriteringer. Likevel er det urealistisk å forvente at skolen kan kutte millioner uten at det går alvorlig utover elevenes trivsel, læring og fremtid.

Publisert

Vi sitter med en klump i magen. Bekymringen for skolen vår har vært der lenge, men vi har også båret på et lite håp. I 2023 sto foreldregruppen i Askøy med fakler utenfor rådhuset for å belyse en alvorlig utfordring: manglende ressurser i Askøyskolene til å oppfylle lovkrav. 

Den gang skapte kommunestyrets behandling av kvalitetsanalysen (PS 33/23) og oppfølgende sak om å sikre at alle lov- og forskriftskrav oppfylles, et håp om en bedre fremtid. Men når vi ser budsjett og økonomiplan i handlingsprogrammet for 2025-2028, er vi bekymret for at dette håpet svinner.

Kommunens visjon er at «i 2030 har alle barn og unge muligheter for utvikling og opplever trygghet og trivsel.» Vi vet at både kommunedirektøren og politikerne har god innsikt i de økende utfordringene knyttet til skolemiljø, elevenes læring og bemanning. Mobbing, psykisk uhelse og behov for individuelt tilrettelagt opplæring er voksende problemer, både nasjonalt og lokalt, ifølge undersøkelser fra 2023.

For oss foreldre er skolen en avgjørende samarbeidspartner. Skolen holder oss informert om hva som rører seg i ungdomsmiljøet – både de flotte sidene ved ungdom som er inkluderende, kreative og kloke, og de utfordringene vi kanskje ikke ville oppdaget på egen hånd. 

Gjennom foreldremøter, FAU møter og dialog med skolen har vi lært om farlige trender på sosiale medier, som utfordringer på Tik Tok og hva vi skal være obs på i forhold til bruk av Snapchat og andre sosiale medier. Vi har også fått innsikt i hvordan rusmidler finner veien inn i ungdomsmiljøet, og hvordan vi som foreldre kan bli bedre støttespillere for ungdommene våre. Dette gjør skolen til en uunnværlig ressurs – ikke bare for ungdommene, men også for oss foresatte.

Skolens arbeid bidrar direkte til å forebygge ungdomskriminalitet. Når politiet melder om at kriminaliteten blant unge er på vei ned, og det er et resultat av samarbeid mellom flere aktører og kommunen blir nevnt som en av dem, vet vi at det er i stor grad inkludert skolen. Skolens ansatte er ofte de første som fanger opp signaler om elever som trenger hjelp, og de setter raskt i gang tiltak enten lokalt på skolen eller sammen med de rette instansene i kommunen. Uten en godt rigget skole, vil mye av denne innsatsen gå tapt.

Skolen er samfunnets bærebjelke

Skolen er mer enn et sted for læring – den er en nøkkelarena for å bygge et trygt og inkluderende samfunn. Her lærer ungdom empati, samarbeid og sosial mestring. Skolen er stedet der barn og unge blir sett, forstått og hjulpet til å mestre livet.

Gjennom undervisning, samtaler og veiledning legger skolen grunnlaget for fremtidige generasjoner. Den gir ungdom verktøyene de trenger for å bli trygge voksne som bidrar positivt til samfunnet. Samtidig er skolen en sentral aktør i å håndtere utfordringer som psykisk uhelse og mobbing. Lærerne fungerer som veiledere, psykologer og støttespillere, de skaper trygge rammer der ungdom kan vokse og utvikle seg.

Skolen er også en arena der ungdommer får møte mangfold, utfordre sine egne grenser og finne sine styrker. Gjennom alt fra faglige utfordringer til samarbeid i grupper, lærer de viktige ferdigheter som kommer hele samfunnet til gode.

Uten skolens innsats hadde vi stått langt svakere i møte med dagens raske samfunnsendringer og utfordringer i ungdomsmiljøene.

Vi trenger politisk handlekraft

Vi forstår at politikerne står overfor vanskelige prioriteringer, og vi anerkjenner innsatsen dere legger ned i en svært krevende økonomisk situasjon. Likevel er det urealistisk å forvente at skolen kan kutte millioner uten at det går alvorlig utover elevenes trivsel, læring og fremtid.

Vi heier på dere, politikere, i dette krevende arbeidet, og vi registrerer med glede at flere partier har gitt signaler om å reversere de foreslåtte kuttene i skolesektoren og øke ressursene. Dette gir oss et viktig håp om at det fortsatt er mulig å prioritere barn og unge, selv i vanskelige tider.

Vi støtter også fullt ut lederbrølet og utdanningsforbundets arbeid for å heve skolesektoren. Utdanningsforbundet sitt siste leserinnlegg i lokalavisene har vært tydelig i sitt krav om økte ressurser til skolen, og vi stiller oss helhjertet bak dette. Lederbrølet har ikke bare fått oppmerksomhet lokalt, men også på nasjonalt nivå, og det er viktig at denne kraften i samfunnet blir hørt. Skolens ansatte gjør en uvurderlig jobb, og deres innsats fortjener både anerkjennelse og økte ressurser.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun besøkte Askøy i september og understreket at ressursene til skolen er et politisk valg. Det er fullt mulig å prioritere skolesektoren i budsjettet, og vi oppfordrer dere til å fortsette å jobbe tett opp mot regjeringen for å sikre nødvendige midler.

Vi er bekymret for fremtiden til Kleppestø Ungdomsskole. Budsjett- og økonomiplanen som nå ligger på bordet, gir oss en klump i magen. For barn, unge og samfunnets fremtid må ressursene til skolen økes, og for all del ikke kuttes.

Powered by Labrador CMS