ROR: Arild Fromreide tar frem årene igjen, og ror for barnekreftsaken.

Arild skal ro langt for de små heltene

Arild Fromreide skal ro fra Askøy til Kristiansand - og tilbake - for å bidra til årets TV-aksjon for kreftsyke barn. - Jeg vil bidra med det lille jeg kan, sier han beskjedent.

Publisert Sist oppdatert

Du husker kanskje Arild Fromreide som satte seg mål om å ro fra Stockholm til Askøy til inntekt for barnekreftforeningen i fjor? 

- Det blir nok noen åretak i år også, ler han.

Roturen er startet

Vi treffer Fromreide i Naustvika nord på Askøy, rett før han legger ut på en rotur til Kristiansand. Med retur.

Tirsdag ettermiddag tok han sine første åretak, til tross for at han vært litt «pjusk» i det siste. 

- Jeg har kommet meg til Bildøy, sier han på telefon onsdag formiddag. Se animasjonen av roturens første dag i artikkelen.

Det er altså barnekreftforeningen og årets TV-aksjon som har fått Fromreide ut i robåten sin igjen. 

- Egentlig er det litt trist at man må ha en stor aksjon for å få på plass slike familiehus som årets TV-aksjon skal gå til. Staten burde tatt seg råd til dette, mener han.

Turen ned til Kristiansand er på omlag 410 kilometer. 

- Hvorfor gjør du dette?

- Det er jo min egen krefthistorie som ligger bak. Jeg fikk altså kreft, men for tre og et halvt år siden avsluttet jeg behandlingen med beskjed om at jeg var frisk. Siden da har jeg gått med en skyldfølelse. Hvorfor skal jeg bli fri for kreft, mens mange barn og unge ikke blir det, forteller han.

KLAR: Arild Fromreide ser frem til å bidra - med å slite seg litt ut!

- Men det er jo ingen rasjonell tanke?

- Nei, jeg vet. Jeg vet at det ikke er en fornuftig tanke. At det ikke er riktig å gå rundt og bære på dette. Men jeg har snakket med andre som har hatt kreft, som tenker det samme som meg. Og i perioder er følelsen sterke enn andre ganger. Det snakkes nok for lite om dette, sier Fromreide.

- Men det er ikke bare derfor jeg gjør dette. Det er verdifullt for meg å bidra på min måte, sier han.

Har vært «nede»

Han sier også at det å «slite seg ut» gjør noe med hans psyke. 43-åringen forteller at han har slitt litt med depresjon den senere tid. I tillegg til den nevnte skyldfølelsen har han vært gjennom et samlivsbrudd, som har satt sine spor. Han er i jobb, men fortiden sykemeldt.

- Det har vært en dramatisk endring i mitt liv, og det har gjort meg litt nedfor, innrømmer tobarnsfaren. 

Fromreide understreker samtidig at det er et fint samarbeid knyttet til barna.

- Rent psykisk er jeg nok svakere nå enn da jeg begynte på forrige rotur. Men fysisk er jeg blitt sterkere, og jeg føler at det er rett av meg å gjøre dette. Dessuten vet jeg hva forrige rotur gjorde for meg, og jeg vet at jeg bare har godt av det. Når jeg vet at jeg gjør det for en god sak, så er det bra for meg, sier han.

- Været bestemmer

Sist gang ble roeventyret avsluttet uten at han kom i mål.  En a vgrunnene var at han var ganske uheldig med været. Til tross for dette var han fornøyd med den 43 dager lange turen.

FØRSTE CAMP: Slik kommer Arild Fromreide til å campe på sin ferd mot Kristiansand. Her fra første overnatting på Bildøy.

- Jeg hadde begrenset med tid i fjor, og været bestemmer. Jeg er bare en gjest på sjøen. Men denne gang har jeg ikke noe deadline å forholde meg til. Det vil forhåpentligvis gjør det enklere. 

Å ro herfra til Kristiansand er jo noe som oss «vanlig dødelige» virker helt spinnvillt. Fromreide sier at distansen blir utfordrende, men at man må ta dag for dag og jobbe med de forholdende man til enhver tid har. 

Utfordrende strekk

- Verst er det nok fra Stavanger og rundt Lindesnes. Dette blir jokeren på turen. Det er jo nesten sånn at jeg er heldig om jeg «slipper forbi» én gang. Så det blir spennende, sier han.

Dersom man har muligheter til å bidra til familiehusene, så oppfordrer jeg til å gi

Arild Fromreide

- På hele dette strekket er det mye strender, og det er begrensede muligheter til å ta seg til havn, bemerker han.

- Er det trygt?

- Ja, sikkerheten er ivaretatt. Jeg har også navigasjon, lanterner og redningsvest med en innretning som gir direkte kontakt med redningstjenestene. 

- Lanterner, ja. Skal du ro i mørket?

- Bare om det er stjerneklart og stilt. Det er ofte roligere om natten, og da er det ikke noe problem å ro, selv om det er mørkt. Men det er klart at det er høst nå, og været spiller inn. Sist gang jeg rodde var det vår og sommerlig. 

- Bli med og spleise 

Han har satt av to uker hver vei.

Arild Fromreide har nå opprettet en spleis hvor alle inntektene går til TV-aksjonen. Du kan støtte denne ved å gå inn her. 

- Dersom man har muligheter til å bidra til familiehusene, så oppfordrer jeg til å gi, sier han. 

SMÅ HELTER: De små hendene på robåten er selve symbolet på Arilds bidrag til barnekreftforeningen. Nå ror han til Kristiansand og tilbake for å skape blest om saken.
Powered by Labrador CMS