FIKK BRED STØTTE: - Dette er en sak der det er viktig å vise at det politiske miljøet på Askøy er samstemte, sier Benjamin Jakobsen. Til høyre: Jannicke Bergesen Clarke.

Askøypolitikerne ønsker sjøgående kraftlinje

Formannskapets går inn for at Naturvernforbundets forslag om sjøkabel utredes. Denne vil gå langs Askøy, og enten krysse over land ved Merkesvik eller med sjøkabel gjennom Herdlesundet.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget til høringssvar ble lagt frem av Benjamin Jakobsen (Ap) på Formannskapets møte i går, og ble vedtatt av nesten samtlige representanter. Kun Vivian Veum (Uavh) stemte mot forslaget.

- Dette er en sak der det er viktig å vise at det politiske miljøet på Askøy er samstemte, sier Benjamin Jakobsen til Askøy24, og legger til at forslaget er blitt til i tett dialog med de andre partiene. 

NATURVERNFORBUNDETS FORSLAG: - Dette er et forslag med lavt konfliktpotensial som det vil være viktig å få utredet, sier Yngve Fosse.

- Bør utredes videre

I vedtaket går de inn for et alternativt forslag fra Naturvernforbundet sammen med Bergen og Hordaland Turlag og Forum for natur og friluftsliv – omtalt som «6.1-alternativet». 

Kraftlinjen legges her i sjøkabel fra Eidsvåg og langs østsiden av Askøy, krysser med landlinje ved Merkesvik, og går derfra videre i sjøkabel til Kollsnes. 

I høringssvaret viser de til Statnetts egne ord om hva som må legges til grunn for at en sjøkabel kan vurderes: «For at det skal være aktuelt å bygge sjøkabel fremfor luftledning, må den høye ekstrakostnaden knyttet til kabelanlegg veies opp av gevinsten ved reduserte naturinngrep eller andre ulemper».

Askøy kommune mener at Naturvernforbundets forslag da vil være det klart beste traséalternativet, og kommunen ber derfor om at dette utredes videre.

Ankepunktet mot forslaget er den kryssende landlinjen ved Merkesvik, men Jakobsen mener at man kan komme tilbake til muligheten for å la sjøkabelen krysse via Herdlesundet.

- Første bud nå er å få utredet 6.1-alternativet. Dersom det blir gjort, vil det også bli en ny høringsrunde – og da kan vi foreslå å legge krysningspunktet litt lenger nord.

STØTTES AV FYLKESKOMMUNEN: - Fylkesordføreren snakker veldig varmt om Naturvernforbundets forslag, og Alver kommune antyder også at dette er noe de kan støtte, sier Yngve Fosse.

- Lavt konfliktpotensial

Ordfører Yngve Fosse (H) er glad for vedtaket, som han tror flere av omegnskommunene også vil gå inn for.

Dette kom frem på et møte forrige torsdag, der fylkesordfører Jon Askeland (Sp) inviterte ordførerne i berørte kommuner til å komme frem til en felles høringsuttale om den kommende kraftlinjen.

Ordførerne kom ikke til enighet om dette, men Fosse opplevde at flere syntes at Naturvernforbundets forslag var interessant. 

- Fylkeskommunen snakket veldig varmt om dette, og Alver kommune antydet også at dette var noe de kunne støtte.

For Askøy sin del mener Fosse at dette er et forslag med lavt konfliktpotensial, og at det derfor vil være viktig å få det utredet.

- Da kan vi få litt tall og løsninger på bordet, så får vi avvente hva de lander på fra Statens side.

Statnetts alternative traseer

De aktuelle alternativene som er spilt inn fra Statnett omtales som «alternativ 1.0» og «alternativ 4.0». Askøy kommune mener her at alternativ 1.0 vil være den beste løsningen, så fremt man også utreder om deler av traseen kan endres slik at det benyttes sjøkabel fra Io i Alver og via Herdlesundet over til Ljøsøyna i Øygarden. 

Krysning av Herdlefjorden og Hjeltefjorden på dette stedet er mer enn én kilometer kortere enn de to krysningene som i alternativ 4.0. En vil her kun ha behov for to muffehus, sammenlignet med alternativ 4.0, som på samme strekning vil ha behov for fire muffehus. 

Det foreligger også et tredje forslag til trasé, omtalt som «Alternativ 6.0», og skissert til å gå nesten hele Askøy på langs i luftspenn – fra Erdal til Ravnanger, videre til Davanger og nordover til området ved Mjølkeviksvarden. 

Dette alternativet er allerede forkastet av Statnett, blant annet fordi det har svært høyt konfliktpotensial knyttet til eksisterende bebyggelse, flere miljøtemaer og en rekke tekniske utfordringer.

Askøy kommune støtter Statnett i å forkaste dette alternativet, siden det ville ha båndlagt og forringet store områder på Askøy. 

Uttalelsen fra Formannskapet sendes Noregs vassdrags- og energidirektorat.

Powered by Labrador CMS