- Gjeld og psykisk sykdom henger sammen
– Det er en klar sammenheng mellom betalingsvansker og redusert livskvalitet, psykiske helseplager og selvmord.
Det sier Arne Holte. Han er professor emeritus i helsepsykologi ved universitetet i Oslo. og tidligere assisterende direktør i Folkehelseinstituttet.
– Betalingsvansker og uhåndterlig gjeld er en skjult risikofaktor for selvmordsforsøk og selvmord som har fått altfor lite oppmerksomhet, poengterer han.
Den usikrede gjelden sliter mest
Holte sier psykisk lidelse kan føre til at man havner i en økonomisk krise, men at gjeld også kan utløse psykiske lidelser. Hvor mye som går den ene eller andre veien, syns han er vanskelig å si.
– Mange som er psykisk syke, er dårlig på problemhåndtering, og vinduskonvoluttene havner uåpnet i en skuff.
Holte sier det særlig er den usikrede gjelden som sliter på folk.
– Det er spesielt forbrukslån og kredittkortgjeld som øker risikoen for psykisk uhelse.
Han presiserer:
– Effekten av usikret gjeld på den psykiske helsen er større enn effekten av lav inntekt og et liv i fattigdom. Det er på lik linje med et samlivsbrudd.
Svenske studier viser høy selvmordsfare
Holte henviser til en svensk studie som viser at hver femte «gjeldsslave» har forsøkt å ta sitt eget liv. En annen studie fra Sverige fant en seksdobblet risiko for selvmord ett år etter man er registrert hos Namsfogden, hvis det foreligger vedtak om inndrivelse av gjelden.
– Jeg tror situasjonen kan være enda verre i Norge ettersom de svenske dataene er fra før covid og dyrtiden satte inn.
Intervjuer og analyser i denne saken er utarbeidet av Samarbeidsdesken, et journalistisk fellesprosjekt mellom Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.
Nevner ikke gjeld i handlingsplanene
– Det er ikke et eneste tiltak for å fange opp folk med betalingsproblemer og uhåndterlig gjeld i handlingsplanen for forebygging av selvmord (2020-2025)
Holte sier folk vegrer seg for å søke hjelp fordi økonomiske problemer ikke er noe folk snakker høyt om.
– 58 prosent av den norske befolkning opplever forbrukslån som skamfullt, så de holder det skjult.
– Vi har klart å halvere pengespillavhengigheten siden 2019 ved å regulere den aggressive markedsføringen. Likevel kan jeg i dag få 600.000 kroner inn på konto uten sikkerhet, bare ved noen få klikk på mobilen.
Holte sier slike henvendelser kan lokke mange som står i en vanskelig situasjon.
– Har ektefellen gått fra deg og du sitter med et huslån til seks prosent rente som du ikke klarer å betale, er det fristende når du får tilbud om å låne dette beløpet ved bare ett klikk.
Betaler forbrukslån med kredittkort
Når folk ikke klarer å håndtere forbrukslånene de tar opp, hopper de over på kredittkortene. Dette klarer de bare å sjonglere en liten stund før det går riktig gale, sier Holte.
– Når de skal betale ned et boliglån med seks prosent rente, med et forbrukslån på 17 prosent rente, som de igjen skal betale ned med et kredittkort på 20 prosent rente, så går det ikke rundt. Det er en håpløs situasjon, understreker han.
– Flere er i en gjeldssituasjon som er så uhåndterlig og håpløs at det ikke er noenting de kan gjøre. Dermed gjør de ingenting med noenting.
Trenger bedre opplæring
Holte mener flere yrker må få bedre opplæring i møte med mennesker som har økonomiske vansker.
– Psykologer og helsesykepleiere må læres opp til å spørre om betalingsvansker og ha lavere terskel for å henvise folk videre til gjeldsrådgivere hos Nav.
– Banker bør lære sine ansatte om psykiske helseutfordringer som kommer av belastningen ved å ha usikret gjeld, slik at de kan møte kundene på en trygg måte.
Han peker også på skolen.
– Det er for lite fokus på økonomi i skolen. Barn og unge må lære å håndtere økonomi i tidlig alder. Det de lærer i dag, er for lite.