HELE FAMILIEN DELTAR: Familien Dale har vært bøssebærere for tv-aksjonen siden 2016. Fra venstre: Ask Andreas, Sol Aleksandra, Tina og Tommy.

Ønsker flere bøsse­bærere på Askøy:

- I år går vi med hjertet utenpå

En familie fra Ravnanger har vært faste bøssebærere for TV-aksjonen siden 2015. - Første gangen vi deltok satt datteren vår i bæremeis og yngstemann i barnevogn, sier Tommy Eielsen Dale.

Publisert

Årets TV-aksjon holdes 20. oktober, og går denne gangen til Barnekreftforeningens planer om å etablere familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. 

- Kjenner det i hjertet

Tv-aksjonen 2024

  • Årets TV-aksjon går til Barnekreft­foreningens planlagte familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. 
  • Annenhver dag får et barn i Norge kreft, og hver uke blir det født ti barn med hjertefeil.
  • På familiehusene kan barn med alvorlig sykdom og familien deres finne ro og få leve et mer normalt hverdagsliv i en vanskelig situasjon.
  • Foreldrene kan slik ta vare på alle barna sine og hverandre – og unngår å bli splittet selv om de bor langt unna.
  • En fersk rapport fra Menon anslår den samfunnsøkonomiske verdien av de fire familiehusene til 181 millioner årlig.
  • Søsken til alvorlig syke barn forventes å få størst nytte av familiehusene, basert på at de reduserer utenforskap. 

- Som mor kjenner jeg det ekstra i hjertet. Dersom det var et av mine barn som ble syk, ville det betydd mye at hele familien kunne vært sammen under behandlingen, sier Tina Eielsen Dale.

Denne gangen går vi med hjertet utenpå og virkelig føler at vi gjør en forskjell for mange.

Tommy Dale

Hun er daglig leder på Herdla frivilligsentral og koordinator for bøssebærerne i TV-aksjonen. 

Selv går hun derfor ikke rundt med bøsse, men til gjengjeld stiller hennes mann og to barn opp – slik de har gjort hvert år siden 2015.

- i år blir det faktisk tiende gang vi som familie bidrar som bøssebærere, så det er jo et lite jubileum i seg selv, sier hun.

- Vi synes det er viktig å lære barna våre verdien i det å bry seg, og at vi faktisk kan gjøre noe for andre bare ved å bli med på en søndagstur, legger Tommy Eielsen Dale til.

Barna er med

Familien bruker vanligvis rundt to timer på bøsserunden. Da rekker de å ringe på 70-80 dører, og kommer tilbake med flere tusen kroner på bøssene.

BØSSEBÆRER I BÆREMEIS: Første gangen Tommy Eielsen Dale var bøssebærer var datteren med i bæremeis.

- Det er utrolig hyggelig, for det er veldig mange som venter på oss og kjenner oss igjen. Givergleden er stor, og de som ikke har kontanter vippser gjerne i stedet.

- Jeg synes det er veldig gøy å være med, sier Ask Andreas – som satt i barnevogn første gangen han var med.

Hans søster, Sol Aleksandra, var den gangen bare to år – og satt i bæremeis på pappas rygg. Hun husker best rundene hun har vært med på siden. 

- En gang kom vi til noen som beklaget at de ikke hadde kontanter. En av de gikk da for å ta ut penger, og kom løpende etter oss for å putte de på bøssen, forteller hun.

Familiene får være sammen

Årets TV-aksjon går som nevnt til Barnekreftforeningens planlagte familehus ved sykehusene. En ny rapport fra Menon viser at hver krone investert i familiehusene forventes å gi elleve kroner tilbake til samfunnet. 

Familiehusene vil frigjøre sengeplasser på sykehusene og ikke minst bidra til at søsken får være sammen med familien når et barn blir sykt.

- Jeg synes at dette er et utrolig fint tiltak og noe som alle bør være med og støtte opp om, sier Tommy Dale.

- Det er dessverre mange barn som blir rammet av sykdom, så et tilbud der familien kan få være sammen er utrolig viktig for de som blir rammet.

- Så denne gangen går vi med hjertet utenpå og virkelig føler at vi gjør en forskjell for mange.

Barnekreftforeningen jobber også for de mindre organisasjonene, som for eksempel barn som blir født med hjertefeil og andre alvorlige sykdommer som krever langtidsbehandling på sykehus. 

- Så familiehusene vil være for de også, opplyser Tina Dale. 

Trenger flere bøssebærere

Det er fortsatt et stort behov og plass til at enda flere engasjerer seg som bøssebærere på Askøy. Alle som har lyst til å bidra med å gå årets mest betydningsfulle søndagstur kan registrere seg på tvaksjonen.no, eller ta direkte kontakt med Tina Eielsen Dale. 

- Det er en flott tur å gå med familien, og av erfaring opplever jeg at barn synes det gøy å gå med bøsse, sier hun.

- Det gir en god følelse når en bidrar til en god sak. Man opplever mange gode menneskemøter i dørene, og har gode samtaler med barna når en tusler rundt fra dør til dør.

I år er også grensen for å gå alene med bøsse senket fra 18 år til 15 år, og Dale oppfordrer derfor spesielt unge i denne aldersgruppen til å bli med på laget.

FASTE BØSSEBÆRERE: Sol Aleksandra og Ask Andreas har vært faste bøssebærere for TV-aksjonen så lenge de kan huske.
Powered by Labrador CMS