FOREBYGGING: Mental Helse Ungdom Askøy møtes hver onsdag for å prate sammen. Nylig ble verdensdagen for forebygging av selvmord markert.

Mental Helse Ungdom:

- Vi har ingen å miste

Rørende appeller, sang og gode samtaler. Det var stikkordene da Mental Helse Ungdom Askøy møttes for å markere verdensdagen for selvmordsforebygging nylig.

Publisert Sist oppdatert

Det ble både tårevått og en stemning fylt av håp da Mental Helse Ungdom møttes for å markere verdensdagen for selvmordsforebygging med appeller og viktige samtaler.

- Sammen er vi sterke, vi må bare snakke om det. Selvmord er et samfunnsproblem, men vi kan være med og redusere antallet, sier styremedlem Sandra Milena Nautnes.

- LATTER OG PIZZASPISING: Mellom tunge samtaler er det viktig å tulle og ha det kjekt sammen. Fra v. Linda Vikøyr Brynjulfsen, Sandra Milena Nautnes og Elssa Iyob Gebre

Personlige historier

Flere av deltakerne fortalte hvor viktig det er med åpenhet og det å snakke sammen. Dette kom tydelig frem da det ble delt personlige historier, både i appellene og under samtalene rundt matbordet senere på kvelden.

Linda Vikøyr Brynjulfsen forteller:

- For rundt 25 år siden kom en kollega bort til meg og sa «Linda, jeg holder på å velge bort livet mitt”» Da jeg kom hjem rørte dette seg i hodet mitt, jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg endte opp med å ringe til kollegaen, vi snakket sammen til klokken ett på natten. Når jeg tenker tilbake, tenker jeg «så bra at vi har kommet så langt i dag at vi skjønner at vi kan snakke sammen». Jeg ser han noen ganger, og det er kjekt å se at han har det bra og å vite at jeg var med han den natten.

Geir Ove Eide fra LEVE (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord) forteller:

- Jeg snakket med en taxisjåfør som sa at han på en kjøretur så en jente som skulle til å hoppe fra Askøybroen. Sjåføren snudde bilen og kjørte tilbake for å hente henne. Han kjørte henne hjem til foreldrene. Syv år senere hadde de fortsatt kontakt med hverandre.

- TENN LYS: Sandra Milena Nautnes tenner et lys for de som tok sitt eget liv, for de pårørende og for dem som har det vanskelig.

Tente lys for dem som tok sitt liv

Are Akselsen og Elssa Iyob Gebre var konferansierer.

- Nå har vi tenkt å tenne lys. Vi tenner lys for dem som tok sitt liv, for dem som har mistet noen til selvmord og for dem som sliter og har det vanskelig, sier Gebre.

Stillheten senket seg da en etter en tente et lys.

MYE PÅ HJERTET: Geir Ove Eide deler om arbeidet til LEVE

Gebre holdt appell på vegne av Malene Ariel Jensen Christiansen fra Mental Helse Ungdom Askøy som ikke kunne være her denne dagen. Hun skriver:

Når man så omsider har klart å komme inn til en samtale hos helsesykepleier, lavterskel samtaletilbud etter skoletid i kommunen eller lignende for å snakke om selvmordstanker er det mange som opplever å bli møtt av de samme responsene «uff da», «det var leit å høre», «mhhhm det er jo ikke sånn det skal være», «har du en plan?» [...]

Kommunen trenger et bedre opplegg! Når barn, unge og voksne blir anbefalt disse lavterskelsamtaletilbudene må de bli tatt på alvor. [...]

Som et sitat fra mental helse ungdom sin nettside sier så godt «Barn og unge må få hjelp når behovet melder seg, ikke når begravelsen er over.»

Musikkinnslag

Hilde Brynjulfsen og Johannes Holtmon fremførte stemningsfull musikk, skrevet av Holtmon selv.

- Denne låten handler om ensomhet og hvordan komme seg ut, forklarer han før han klimprer i gang på gitaren.

HJERTESTEIN: Linda Brynjulfsen oppfordrer alle til å gi en stein til noen som trenger det.

Linda Vikøyr Brynjulfsen hadde med seg to bokser med steiner med håndmalt hjerter på. Under pandemien startet hun prosjektet med å lage hjertesteiner, og har nå laget over 5500 i tallet.

- Da jeg var trist gikk jeg alltid og plukket en stein som jeg kunne holde rundt, forteller hun.

Hun sier at det har blitt mange gode tilbakemeldinger fra mennesker som har fått en stein, og gitt videre for å trøste eller å glede noen.

- Min mening med livet i voksen alder er å vise verden at jeg er et medmenneske, og å glede menneskene rundt meg. Det gir meg en enorm glede tilbake. Ta med dere en stein og gi den til noen som trenger det, sier Brynjulfsen.

- Vi har mye å være takknemlig for

Geir Ove Eide fra LEVE uttrykket stor takknemlighet for å være med, og for jobben Mental Helse Ungdom Askøy gjør.

SYNGER OM ENSOMHET: Se video av fremføringen her. Med Johannes Holtmon og Hilde Brynjulfsen.

- Vi liker at det finnes møteplasser som dette, hvor vi setter ord på problemet, sier han.

I appellen snakket han om egne erfaringer, om LEVE sitt arbeid og om selvmordsstatistikken.

- I Norge var det i fjor 697 selvmord, forklarer Eide.

Han beskrev hvordan det lenge har vært tabu rundt det å snakke om selvmord, og at de i LEVE var glade for at fokuset på åpenhet har blitt større.

– Det er gøy å gå inn i en tid hvor det er kult for menn å snakke om følelser, uttrykker han.

Eide fortalte om flere samtaler han hadde hatt med eldre menn som aldri hadde åpnet seg opp om hvordan de hadde det - før nå.

Fakta/Leve

- LEVEs formål er å støtte etterlatte og berørte ved selvmord, og å bidra til å forebygge selvmord gjennom åpenhet, opplysningsvirksomhet og politisk arbeid.

Les mer her 

- Om vi bare hjelper én

Det var ikke så veldig stort oppmøte på arrangementet, men det tok ikke arrangøren notis av..

– Om vi bare kan hjelpe én, så er det en positiv endring, understreker Nautes.

Leder for Mental Helse Ungdom Askøy, Are Akselsen, minner om at de har møter hver onsdag.

– Vi møtes for å spille spill og være med andre mennesker. Vi møtes rett og slett for å prate sammen, forteller han.

Her kan du få hjelp:

Dersom du har behov for å snakke med noen, finnes det flere hjelpetelefoner og chat-tjenester der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og der du kan få støtte, råd og veiledning:

  • Mental helse sinhjelpetelefon: 116 123, eller døgnåpen chatjeneste, Sidetmedord, på mentalhelse.no.
  • Kirkens SOS sin hjelpetelefon: 22 40 00 40, eller chat, soschat.no
  • Røde Kors, Kors på halsen, sin hjelpetelefon: 800 33 321, eller chat, korspåhalsen.no
  • Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus: 78 96 74 00
  • Legevakt: 116 117
  • Ved akutte tilfeller, ring 113
  • Veiledning for ungdom om å kommunisere trygt om selvmord på nett.
LIVSPROSJEKTET: Linda Brynjulfsens livsprosjekt for å glede og trøste. Hjertemalte steiner ❤

 

Powered by Labrador CMS