RIK PÅ SMAK: Nøisoms Steam Beer er undergjæret som en pils og ikke tørrhumlet. Likevel er det tilført egenskaper som gjør at det minner like mye om en overgjæret ale.

Multitasking på høyt plan

Med dette ølet er det bevist at jeg kan multitaske på høyt plan, ved å drikke både pils og ale samtidig.

Publisert Sist oppdatert

Foretrekker du en god ale som er overgjæret eller er du mest glad i en undergjæret pils? Hvis du synes det er vanskelig å velge kan du prøve deg på denne gylne dampølen fra Nøisom, som kombinerer egenskaper fra begge.

Hvor opphavet til navnet «dampøl» kommer fra strides de lærde om, men en versjon av historien er at da man skulle lage dette ølet, så ble den kokende vørteren satt i store beholdere på et tak for å avkjøles. Det gjorde at det oppstod en diger sky av damp rundt hele bryggeriet. 

Fra hjemmebrygging til drikkevareprodusent

Bryggeriet Nøisom er i dag lokalisert i Fredrikstad. Det ble etablert i desember 2012 av seks ølentusiaster i byen, men snøballen begynte å rulle allerede da initiativtaker Stig Lundh ble hjemmebrygger i 2007 og startet Fredrikstad Haandbryggerlaug i 2008, på en parsell av Nøisom gård. 

Først ble bryggeriet etablert i en gammel teglsteinsbygning nord for byen, med et system på beskjedne 500 liters kapasitet. Dette ble fort for lite, så en ekspansjon ble nødvendig for å kunne håndtere en stadig økende etterspørsel. Fra 2014 har Nøisom mangedoblet kapasiteten flere ganger, fra der de nå holder til i en gammel margarinfabrikk.  

Gjennom hardt arbeid og møysommelighet, slik plankebyen Fredrikstad ble bygget, har Nøisom utviklet seg fra å være et småskalabryggeri til å bli en drikkevareprodusent med et bredt spekter av håndverksprodukter. 

Kreative kombinasjoner

Det er særlig to ting som kjennetegner Nøisom sitt sortiment. En stor andel av deres øl er tilpasset dagligvaresalg. Selvsagt har de også øl for polsalg, noe deres Steam Beer – som jeg har i glasset i dag – er et eksempel på.

Deres andre kjennetegn er at det aldri spares på ingredienser, tid, arbeid, teknisk utstyr og kreativitet. Denne kreativiteten ser man typisk ved at de i flere av sine øl kombinerer ulike ølstiler i ett og samme brygg. 

Et av deres mest smaksintense brygg er deres Corvus, en Saison Imperial Stout. Dette ølet er rett og slett en Imperial Stout gjæret med saisongjær. Slike kombinasjoner gjør at Nøisom brygger noen helt unike øl.  

Nøisom Steam Beer - California Common

  • Produsent: Nøisom
  • Land/lokasjon: Norge, Fredrikstad
  • Klasse: Brygget som undergjæret øl (pilsner/lager), men den har også karaktertrekk som minner om ale. Blir gjerne navngitt som gyllen pilsner eller dampøl. 
  • Alkoholprosent: 5,2% vol. 
  • Pris pr. liter: 138 kroner.
  • Utseende/lukt: Middels dyp gulbrun farge, luftig beige skum, lukter urter, aprikos, svisker, sitrus, karamell og malt.
  • Smak: Røstet malt, plomme, sitrus, barnål og karamell. Bitter ettersmak med god lengde. 
  • Passer til: Fisk, lyst kjøtt eller bare høstkos. 
  • Glass: Et glass som du synes det er godt å drikke pils av passer til denne. 

Ja takk, begge deler

Dampølet som jeg tester i dag er undergjæret som en pils og ikke tørrhumlet. Likevel er det tilført egenskaper som gjør at det minner like mye om en overgjæret ale. Den er smaksrik som alen, men langt fra ekstrem, siden den like mye er en godt balansert pilsner; normal og med passe edge.

Akkurat nok smaker til at jeg får lyst på en slurk til, akkurat passe kjempegod i sin klasse.

Lukten minner om et typisk høstøl i retning juleøl med urter, aprikos, karamell og litt daddel eller sviske. 

I det relativt lange smaksbildet kjenner jeg først litt røstet malt, plomme, sitrus, mer karamell og barnål, før den glir over i en litt kriblende bitterhet. 

Akkurat nok smaker til at jeg får lyst på en slurk til, akkurat passe kjempegod i sin klasse.

Flere ting på en gang

Siden jeg bare er en vanlig mann, får jeg ofte høre at jeg kun klarer å gjøre en ting om gangen. Med dette ølet er det derimot bevist at jeg kan multitaske på høyt plan, ved å drikke både pils og ale samtidig. 

På toppen av det hele kan jeg nyte en lang rekke med gode smaker mens jeg spiller noen knallgode låter fra Fredrikstads store sønner:

Fra bandet Navigators, med medlemmer fra Fredrikstad og Sarpsborg, med vokalisten Trond Andreassen, også kjent fra Ricochets, velger jeg låten Wall of Stone med sin kraftfulle oppbygning.

Fra CC Cowboys, som har skapt musikkhistorie siden 1990, med Magnus Grønneberg i front, velger jeg selvsagt til dampølet deres versjon av diktet Dar kjem dampen av døvepresten Ragnvald Hammer, tonesatt av visesangeren Ivar Medaas.

Sist, men ikke minst, spiller jeg en låt fra den siste platen som kom fra Tommy Tokyo (Tommy Lorange Ottesen) fra Onsøy i Fredrikstad kommune. Dobbeltalbumet som han akkurat rakk å gjøre ferdig før han døde i 2022, mens han ventet på en lungetransplantasjon etter covid, ble gitt ut etter hans død. Fra denne plukker jeg vakre Wings of Good Fortune.

Med sistnevnte låt kombineres jo rett og slett liv og død, siden den nydelige musikken til en slik fin artist – som kombinerte å gi ut plater på engelsk og norsk – føles evig udødelig og lever i beste velgående.

Skål, Tommy! 

Tre utvalgte musikksporene som passer til dette ølet

  • Navigators - Wall of Stone
  • CC Cowboys - Der kjem dampen
  • Tommy Tokyo - Wings of Good Fortune

Følg offentlig spilleliste på Spotify som oppdateres for hvert øl, med de tre siste låtene øverst.

Powered by Labrador CMS