LESERINNLEGG
![MILJØBEVISSTE ASKØYVÆRINGER: Borghild Lekve er fornøyd med at mengden sortert avfall fra Askøy øker.](https://image.askoy24.no/152942.webp?imageId=152942&width=960&height=644&format=jpg)
Askøy leder an i miljøvennlig avfallshåndtering
I gårsdagens leserinnlegg i Askøy24 mener Mathias Nymo at kildesortering er vanskelig. Men mye tyder på at askøyværingene takler det helt fint – faktisk imponerende godt.
Mathias Nymo tar opp mange interessante temaer, og vi setter stor pris på engasjementet. Samtidig ønsker vi å kommentere for å gi et bredere bilde.
![Stian Haarvik Halland](https://image.askoy24.no/152943.webp?imageId=152943&x=0.00&y=0.00&cropw=99.80&croph=82.78&width=960&height=1192&format=jpg)
I innlegget sammenlignes BIRs renovasjonsordning med ordninger i andre kommuner. Her er det viktig å understreke at henteordningene for matavfall og glass- og metallemballasje på Askøy er en del av nasjonale krav som alle kommuner må forholde seg til fra 2025.
Redusert hentefrekvens for restavfall er også et tiltak som stadig flere kommuner innfører for å øke utsorteringen og nå miljømålene. Foreløpige resultater viser at mange askøyværinger har tatt den nye ordningen på strak arm.
På Askøy er dette en pilotordning som evalueres. Tilbakemeldinger fra innbyggerne er viktige, og vi tar med oss gode innspill for å justere ordningen.
Målet er å redusere restavfall og øke gjenvinningen, slik at ressursene brukes mer bærekraftig. Undersøkelser viser at under halvparten av det som havner i restavfallet faktisk er restavfall – resten kunne blitt sortert ut.
Når vi sorterer bedre, frigjøres plass i restavfallsspannet til det som faktisk hører hjemme der. Med dagens løsning kan i snitt omtrent to poser med restavfall kastes hver uke, noe som er tilstrekkelig for de fleste. For husholdninger med større behov tilbyr vi løsninger som større spann eller flere restavfallsspann – mot en økt kostnad.
Prismodellen vår er basert på faktisk forbruk, der du betaler for mengden restavfall du kaster, likt som for strøm eller vann. Det lønner seg å sortere godt og få ned restavfallsmengden, slik at et 140-liters spann er tilstrekkelig.
Matavfallet fra BIRs husholdningskunder transporteres i dag til Grødaland biogassanlegg, som bidrar til å styrke biogassproduksjonen på Vestlandet.
Selv om transporten bare utgjør en liten del av kostnadene, vil behandlingen snart bli enda mer bærekraftig når vårt nye biogassanlegg på Voss står klart mot slutten av året. Dette anlegget vil ikke bare produsere biogass, men også levere biogjødsel til lokale bønder, noe som skaper et bærekraftig kretsløp.
Når det gjelder papirposene til matavfallet, så ble disse valgt for å sikre en renere biogjødsel uten plastrester, noe som er spesielt viktig for bøndene på Voss.
Dette var også konklusjonen fra den uavhengige rapporten etter det landsomfattende prosjektet som konsulentselskapet Mepex utga i 2022 (for ordens skyld; BIR var ikke deltager i dette).
Disse posene reduserer mengden mikroplast og gir fleksibilitet for fremtidige bruksområder for matavfall. Papirposer har vært brukt med suksess i Sverige i mange år.
Over 80 prosent av brukerne i våre undersøkelser melder at de er helt nøytrale eller fornøyde i forhold til bruk av papirposene, og vi ser at noen enkle tips, som å bruke litt tørkepapir og brødskalker i bunnen, hjelper for å holde posene tørre.
Selv om noen kan oppleve kildesortering som komplisert, har folk flest blitt svært gode på dette. Noen få unntak kan være greit å huske på, men papp, glass eller metall sorteres som regel riktig.
Noe sammensatt plastemballasje kan for øvrig lett skape usikkerhet, og her er vi helt enige med kronikkforfatteren – tydelig merking på emballasje er avgjørende. Heldigvis har plastprodusenter blitt flinkere til å merke emballasje, noe som gjør sorteringen enklere for forbrukerne.
Foreløpige resultater fra piloten på Askøy viser at mengden sortert avfall øker, og Askøy er nå i ferd med å bli de flinkeste miljøpådriverne i hele BIR-området.
Vi vet at omstillingen har vært krevende, men dere har tatt utfordringen på strak arm. Dette er noe dere virkelig kan være stolte av. Jo mer vi sorterer riktig, desto flere ressurser kan vi gjenbruke.
Tusen takk for innsatsen til beste for vårt felles miljø!